19.9 C
De Bilt

Grondwateronderzoek: geen gezondheidsrisico’s

Eerbeek – Eind augustus 2022 werd bij een grondwateronderzoek op een locatie in Eerbeek een rotte eieren-geur waargenomen. Op dat moment zijn deze grondwaterbronpunten uit voorzorg afgesloten en is op advies van de GGD nader onderzoek gedaan. Op basis van die onderzoeksresultaten stelt de GGD nu vast dat er geen risico’s voor de volksgezondheid zijn.

Afwijkende geur grondwater

Met regelmaat worden in onze gemeente grondwatermonsters genomen. Deze zomer werd bij een monster een afwijkende geur waargenomen en vanuit voorzorg heeft de eigenaar (mede op basis van het advies van de GGD op dat moment) deze waterbronnen afgesloten. De geur komt van een gas (waterstofsulfide, H2s), lijkt op rotte eieren en kan bij hoge concentraties een gezondheidsrisico vormen. Juist om daarover duidelijkheid te krijgen, heeft de gemeente toen opdracht gegeven voor nader onderzoek.

Geen gezondheidsrisico’s

Bij dat nader onderzoek is het grondwater en de concentratie van het eventueel vrijkomende H2s-gas bemonsterd. De onderzoeksresultaten zij vervolgens voorgelegd aan de GGD met het verzoek deze te beoordelen. Op basis van de laboratoriumanalyses heeft de GGD vastgesteld dat de concentratie aan H2s-gas zeer laag is. Op dit moment zijn er dan ook geen gezondheidsrisico’s.

Nader onderzoek

Bij langdurige droogte schommelt het waterpeil en dat kan invloed hebben op de kwaliteit van het water en het van nature ontstaan van H2s-gas. Daarnaast varieert ook de zuurgraad van het Veluwse grondwater in de omgeving van Eerbeek. Om hier meer inzicht in te krijgen adviseert de GGD ook om het water nog enige tijd te monitoren, in verschillende seizoenen en bij verschillende waterstanden. De gemeente volgt dat advies ook op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio