13.8 C
De Bilt

Informatiebijeenkomst voor senioren over bankhelpdeskfraude

De gemeente Barneveld brengt in de Maand van Senioren en Veiligheid het fenomeen ‘bankhelpdeskfraude’ extra onder de aandacht. Door te weten hoe je deze vorm van criminaliteit kunt herkennen, word je minder snel slachtoffer. Daarom organiseert de gemeente op donderdag 20 april samen met de politie, de Regiobank en de bibliotheek een informatiebijeenkomst over veilig betalen online. De bijeenkomst duurt van 15.00 tot 16.30 uur en vindt plaats in de bibliotheekDeelname is gratis na aanmelden. Dit kan via www.bibliotheekbarneveld, maar mag ook door te bellen naar de Bibliotheek (0342) 403 483.

Vormen van oplichting uit naam van banken

Oplichters doen zich regelmatig voor als bankmedewerker. Ze misbruiken dan de naam of het telefoonnummer van de bank. De oplichter probeert het vertrouwen te winnen zodat het slachtoffer een betaling doet of gegevens deelt. Oplichters proberen ook slachtoffers te overtuigen om geld over te boeken. Ze bellen op met de boodschap dat ze iets onveiligs of vreemds zien gebeuren op de rekening. Ze zeggen dat het nodig is om geld moet over te boeken naar een ‘veilige kluisrekening’.

Een ander voorbeeld is dat slachtoffers gebeld worden met de mededeling dat hun betaalpas niet meer veilig is en dat deze opgehaald gaat worden door iemand van de bank of koeriersdienst. Ouderen en kwetsbare groepen zijn vaak doelwit van deze criminelen, die ook in de gemeente Barneveld grote sommen geld buit weten te maken.

Digitale weerbaarheid

Het vergroten van de digitale weerbaarheid in de samenleving is een speerpunt van de gemeente Barneveld, omdat online criminaliteit steeds meer slachtoffers maakt. Met verschillende projecten bereikt de gemeente doelgroepen als kinderen, scholieren, ondernemers en senioren. De bijeenkomst is één van deze projecten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio