3.2 C
De Bilt

Inwoners gemeente Ede kunnen energie besparen met gratis advies en producten

Ede – Gemeente Ede start tijdens de Nationale Klimaatweek een campagne om Edenaren te helpen met energie besparen. Het landelijke prijsplafond op energie helpt veel inwoners de kosten te verlagen maar er is nog veel meer mogelijk.

Energie besparen kan ook samen

Een van die mogelijkheden is het aanvragen van de subsidie Aanpak Energiearmoede Ede. De subsidie is bedoeld om inwoners te helpen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Wethouder Arnold Versteeg reikte een cheque uit aan de eerste bewoners die de subsidie aanvroegen.

Petra Schuit vroeg samen met 50 buren 11.000 euro aan vanuit deze subsidie: “Het inkomen van mensen die hier wonen is divers. Er zijn alleenstaande ouders die van een minimuminkomen leven, maar ook voor de mensen met een modaal inkomen zijn de gestegen lasten duidelijk voelbaar en soms problematisch. Wij zijn als werkgroep duurzaamheid binnen het project centraal wonen “de Wonenwij” al langer bezig met dit onderwerp. De subsidie biedt ons een mooie kans om te verduurzamen.

Petra onderzocht samen met haar buren hoe ze hun woningen met kleine maatregelen kunnen verduurzamen: “We gaan het geld besteden aan materialen zoals tochtstrips, waterbesparende douchekoppen, brievenbusborstels en radiatorfolie. Tijdens een gezellige klusdag gaan we samen aan de slag om alle huizen te verduurzamen. We hopen onze huizen een stuk energiezuiniger te maken en een steentje bij te dragen aan een beter klimaat!”

Minimaal 5 huishoudens

De subsidie Aanpak Energiearmoede is beschikbaar voor initiatieven van maatschappelijke instellingen, organisaties en bewoners. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moeten er minimaal 5 huishoudens worden geholpen.

“Prachtig om te zien dat bewoners zelf aan de slag gaan en elkaar helpen met energie besparen. De subsidiepot bevat 100.000 euro. Inmiddels is er al 40.000 euro aangevraagd door organisaties en bewoners.”, aldus wethouder Arnold Versteeg.

Het verhaal van inwoners

Tijdens de campagne van de gemeente geven zeven inwoners gezicht aan alle mogelijkheden om energie te besparen. Zij zijn de komende maanden te zien op posters en andere communicatie-uitingen door heel Ede en delen hun tips en ervaringen met energie besparen. Van snelle bespaartips, energievouchers en een Energiecoach tot gratis energiescans voor woningeigenaren en verschillende subsidies en leningen.

‘Als gemeente willen we onze inwoners helpen hun huis energiezuiniger te maken en de energierekening betaalbaar te houden. Om iedereen te kunnen bereiken is het van belang dat iedereen zich herkent in de campagne en dat het hulpaanbod aansluit op de verschillende behoeften.”, aldus Versteeg.

Meer informatie

Bekijk alle tips en het volledige hulpaanbod op www.ede-natuurlijk.nl/energiebesparen. Heb je zorgen over geld? Kijk op www.ede.nl/geldzorgen voor tips en hulp, zoals de energietoeslag, inkomensregelingen en hulp bij schulden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio