15.1 C
De Bilt

Karttalent Juste Mulder glundert met kampioensbeker en hard op weg naar meer moois 

Venray – Hij is inmiddels hard op weg nog grotere, mooiere doelen te bereiken, toch glunderde Juste Mulder zaterdag op het podium toen hij werd gehuldigd voor zijn titel in het Nederlands kampioenschap Parolin Rocky van vorig jaar. In Venray kreeg de tienjarige snelheidsduivel uit Apeldoorn de fraaie winnaarsbokaal in de handen gedrukt. Ondertussen laat hij in het NK Mini Junioren en het IAME Benelux-kampioenschap overtuigend zien dat hij veel talent heeft.

Mooiste beker ooit 

“Ik denk dat het de mooiste beker is die ik ooit gewonnen heb”, zei Juste met een brede lach op zijn gezicht. “Het is wel raar dat ik die beker nu pas krijg. Ik had nu wat minder het kampioensgevoel, want het is best wel laat. Het is bijna een halfjaar geleden.” Toch was dat eenvoudig te verklaren. De organisatie van het NK kon het aan het eind van het seizoen, november vorig jaar, geen huldiging houden vanwege corona. Daarom koos ze voor een beter moment. En dat was afgelopen weekeinde in de feestzaal van Hotel Asteria in Venray.

Juste Mulder geniet als Nederlands kampioen

Natuurlijk genoot Juste van de aandacht die hij kreeg als Nederlands kampioen. Tegelijkertijd keek hij graag vooruit. Hij komt dit seizoen uit in de prestigieuze Mini Junioren-klasse en het IAME Benelux-kampioenschap. “Dit jaar is een leerjaar, want het is nogal een overstap. Het rijdt anders. Ik rijd met twee verschillende motoren en ik had nog nooit met regenbanden gereden. Maar het gaat lekker.” Dat kun je wel zeggen. Zeker ook voor wat betreft het rijden met regenbanden, zo liet hij afgelopen weekeinde zien tijdens het NK in Strijen. “Het ging regenen en ook al had ik nog nooit op regenbanden gereden reed ik de snelste tijd.”

Juste Mulder NL kampioen
Juste Mulder NL kampioen – Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Tweede in kampioenschap

Na drie ronden staat hij zowaar tweede in het kampioenschap. Want behalve in Strijen verkeerde hij ook tijdens de tweede ronde in Spa in opperbeste vorm. “Ik won beide races en won zo het dagklassement”, zei Juste triomfantelijk. “Vorig jaar was ik ook supersnel in Spa. Ik vind het ook een heel leuke baan. Het is gewoon mijn baan.”

Overstap

Hoe kan het? Overstappen van de viertaktkarts van de Parolin Rocky naar de tweetaktkarts van de supercompetitieve Mini Junioren en dan meteen winnen? “Ik rem heel laat bij alle bochten”, wist de talentvolle Gelderlander. “Ik train ook best veel. En als ik iets nieuws doe heb ik het meestal snel onder controle.”

Dat belooft nog wat voor de rest van het seizoen. Zijn volgende race is de vierde ronde van het NK in Venray. Daarna rijdt Juste de tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. Die wordt eind deze maand gehouden op het circuit van Genk in België.

Op twee banen trainen

De komende weken gaat hij op beide banen trainen. De baan in Venray wil hij graag nog beter leren kennen. “In Venray heb ik één keer een clubwedstrijd in de IAME gereden”, legde hij uit. “Maar die heb ik toen wel gewonnen. Ik vind het een heel leuke baan. Omdat-ie lang is en mooie bochten heeft.”

Voor het NK hoopt hij in de top drie te kunnen eindigen. “Voor de Benelux weet ik nog niet precies hoe ver ik kan komen. We zijn in Mariembourg en Ostricourt geweest. Daar heb ik in de top tien gekwalificeerd. Ons doel aan het begin van het seizoen was in beide kampioenschappen de top vijftien halen. Voor het NK hebben we dat doel meteen flink kunnen bijstellen. In de Benelux hebben we het bijgesteld naar de top tien.”

Mini Junioren

Gevraagd naar wat hij de leukste klasse vindt, moest Juste even nadenken. En toen: “Ik denk dat ik de de Mini Junioren de leukste vind. Dat is moeilijk uit te leggen. Hij trekt wat beter op en je kunt er wat sneller mee door de bochten dan met een IAME-motor. Die is weer sneller op het rechte stuk, maar ik vind het leuk als je supersnel door de bochten kan.”

Eén ding staat vast: het doet er niet toe in welke kart hij rijdt, snel is Juste toch wel! Juste wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door zijn sponsoren Altios, EuroParcs, T-Mobile, HP, Microsoft en Fortinet. Wil je weten hoe Juste het de volgende race vanaf brengt? Volg dan zijn Instagram-pagina @justemulder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio