2.4 C
De Bilt

KlimaatAlarm Deventer blijkt een blijvertje

Deventer – Op 23 mei organiseerde KlimaatAlarm Deventer opnieuw een KlimaatAlarm. Ruim 55 mensen kwamen bijeen bij het gemeentehuis op het Grote Kerkhof. Het was de tweede keer dat er in Deventer een KlimaatAlarm georganiseerd werd om de politiek duidelijk te maken dat er draagvlak is voor een stevig klimaatbeleid. Omdat de boodschap nog niet voldoende is aangekomen bij de politiek, zal de organisatie doorgaan met een maandelijks Alarm te organiseren, steeds op de 4e zondag van de maand. Op 27 juni is het volgende KlimaatAlarm.

KlimaatAlarm

Afgelopen zondag was er een gevarieerd programma. “We willen een andere toekomst dan die van hebzucht en geweld,” zegt Janny Kerssies in haar speech. “Wij weigeren te wennen aan het verlies van ecosystemen. Wij weigeren ons gebrek aan actie goed te praten met het idee dat het te laat is voor verandering. We zijn ervan overtuigd dat het nog altijd mogelijk is om een wereld achter te laten waar het voor de generaties na ons aangenaam leven is. Daarvoor is het wel nodig dat we onze stem keer op keer laten horen.”

Vraaggesprek

Uit het vraaggesprek met Guusje de Vries (63), Marijn Smeets (13) en Sara Elsayed (12) blijkt dat zowel de oudere generatie als jongeren zich zorgen maken over de toekomst.  Marijn benadrukt dat de urgentie groot is. “Er moet nog heel erg veel gebeuren”. “Je kunt zelf al veel doen, ik eet bijvoorbeeld geen vlees meer en koop bijna alleen nog maar tweedehands kleding, maar dat is niet genoeg. De grote stappen moeten gezet gaan worden door het bedrijfsleven en de politiek. Daarom staan we hier!”

Klein orkest

Een 6 koppig orkestje speelde op de trappen van het oude gemeentehuis de melodie die gespeeld wordt in de film de Titanic, op het moment dat de Titanic ten onder gaat. “Laat de aarde geen Titanic zijn”, was hun boodschap. De deelnemers van het KlimaatAlarm waren ontroerd.

Brede beweging

Het goede nieuws, verwoord in een rapport van 5 mei jongstleden door 80 klimaatwetenschappers in het vakblad Nature, is dat het nog steeds mogelijk is om onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Maar dat betekent wel dat de stappen die genomen moeten worden vele malen groter zijn dan in het huidige klimaatbeleid. Kerssies: “Een beter milieu begint niet bij onszelf. De grote stappen moeten door de overheid genomen worden. En de (lokale en landelijke) overheid onderneemt nog lang niet voldoende actie.”

Coronaproof

Daarom zal er, steeds op de 4e zondag van de maand een KlimaatAlarm georganiseerd worden met sprekers, muziek, gedicht, stilte, alarm. Het KlimaatAlarm vindt altijd in overleg met de gemeente plaats en zal corona-proof zijn. KlimaatAlarm Deventer is brede, groeiende beweging, een samenwerkingsverband bestaande uit Grootouders voor het Klimaat, Scientists for Future, Fridays for Future, Duurzaameheidscentrum Deventer en Extinction Rebellion Deventer. De organisatie wil graag verder verbreden en nodigt andere organisaties en instellingen uit zich aan te sluiten.

Voor vragen, of aanmelden van organisaties die hun naam willen verbinden met het KlimaatAlarm Deventer: klimaatalarmdeventer@protonmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio