10.4 C
De Bilt

Kunstenaars van het Jaar 2020 van Rhenen in de kijker

Rhenen – Afgelopen september dongen 15 kunstenaars uit Rhenen mee naar de titel van ‘Kunstenaar van het Jaar 2020 van Rhenen’, tijdens Open Monumentendag 2020. Het thema van hun presentatie in de Cunerakerk was ‘Leermonumenten’. Stadsmuseum Rhenen toont van 10 juni tot en met 17 augustus de drie werken, die er uit sprongen! Winnaar van de 1e prijs, Mascha Bossuyt, staat vol in de kijker met haar ruimtelijke installatie ‘Reisverslag’. Van Pauline Vroom, winnaar van de tweede prijs, zien bezoekers een schilderij ‘als een kleurenexplosie’.

En van Sandra Pot – die derde werd – is er een intrigerend mini-paard, in brons.Leermonumenten, het thema van de Open Monumentendag, gaf kunstenaars danig te denken. Ging het bij het woord Monumenten om gebouwen – omdat het nu eenmaal Monumentendag was? Of deed het woord ‘Leer’ denken aan ontwikkeling, aan confrontatie?


Mascha Bossuyt / Think Pink Studio

Mascha Bossuyt toont haar winnende ‘Reisverslag, reflectie op de mens als lerend wezen’: een groot ruimtelijk werk, gemaakt van boomstammen, touw, papier en gras. Haar installatie veroorzaakte in de Cunerakerk een licht, creatief en eigenwijs briesje. In coronatijd polste Mascha Bossuyt jong en oud in Rhenen, en vroeg: wat heeft deze tijd je geleerd? Alle reacties nam ze mee terug naar het atelier.

Mascha Bossuyt bundelde ze in een boek: een reisverslag. Ze wilde vervolgens dat alle uitingen letterlijk en figuurlijk de ruimte kregen. Daarom vliegen reacties van verwarring, boosheid en nieuw bewustzijn letterlijk het reisverslag uit. ‘Deze periode dwingt ons om te leren, aldus Mascha Bossuyt, ‘het is mooi om te zien hoe verschillend we zijn en toch dezelfde reis maken.’

Pauline Vroom

Ook om het werk van de winnaar van de 2e prijs, Pauline Vroom, kom je niet heen. Alleen al door zijn afmetingen en kleur is haar schilderij ‘Ode aan de leraar’ monumentaal. Pauline Vroom heeft in de loop der jaren groot en groots leren werken, en weet de fantasie te prikkelen. Het schilderij oogt op het eerste gezicht als een explosie van kleur, maar zit vol subtiliteiten. De titel van haar werk – Ode aan de leraar – is vooral een verwijzing naar haar docent Paul Overhaus, die haar inspireerde en bemoedigde om haar eigen pad te kiezen, als kunstenaar.

kunstenaars
Pauline Vroom Ode aan de leraar 2020. foto: Pauline Vroom

Sandra Pot

3e prijswinnaar Sandra Pot toont haar werk ‘Cheval’. Dit kleine bronzen paard neemt fysiek maar weinig ruimte in. Het zit ook nog eens vol gaten, vol ontbrekende delen. Maar dat is nu net de kracht ervan. Sandra Pot maakt gebruik van materiaal én het radicaal weglaten van materiaal. Aan paarden is ze sinds haar kindertijd verknocht: ‘Paarden leven in het nu. Ze spiegelen je, je kunt dus veel van ze leren. Daarom koos ik voor een paard als leermonument.’

kunstenaars
Sandra Pot Cheval 2019 brons. foto: Sandra Pot

Stadsmuseum Rhenen, Markt 20, Rhenen. T 0317-612077. Open: di t/m za van 10-16 uur. Museumkaart geldig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio