15 C
De Bilt

Laadlantaarnpalen in de gemeente Renkum in samenwerking met netbeheerder

Gemeente Renkum kreeg op 1 juli als eerste gemeente van Nederland een aantal laadlantaarnpalen waarbij de aansluiting van de EV-laadfunctionaliteit van netbeheerder Liander voor elektrische auto’s in de lantaarnpaal zit. Het inzetten van laadlantaarnpalen is weer een stap richting verduurzaming om de doelen van het Klimaatakkoord van 2030 te bereiken. Doordat een lantaarnpaal en een elektrisch oplaadpunt worden gecombineerd, is de straat (zowel onder als boven de grond) minder vol dan wanneer er alleen overal losse laadpunten worden geplaatst. De palen passen ook mooi in het straatbeeld. Tijdens een feestelijke opening nam wethouder Joa Maouche de eerste palen in gebruik.

Energiebesparende LED-verlichting en een oplaadpunt

Gemeente Renkum heeft de afgelopen periode ruim 6.300 lantaarnpalen vervangen door duurzame lantaarnpalen met energiebesparende en dimbare LED-verlichting. Daar komt nu de nieuwe laadfunctie voor elektrische auto’s bij. De laadlantaarnpalen zijn duurzamer en efficiënter in aanschaf en onderhoud, omdat ze meerdere functies hebben. Ook wordt de straat niet volgebouwd met extra objecten, maar wordt hiermee de combinatie met bestaande objecten gemaakt.

Ingebruikname laadlantaarnpalen
Ingebruikname laadlantaarnpaal – Foto gemeente Renkum

Laadlantaarnpalen

De laadlantaarnpalen zijn te vinden op diverse plekken in de gemeente: aan de Chopinlaan in Doorwerth, bij de Cornelis Koningstraat/Weverstraat in Oosterbeek en aan de Europalaan, Oudkerkeland en de Wilgenplas in Renkum. Vier palen hebben een geïntegreerde kleine slimme meter, die in een gewone lantaarnpaal past. Dit is een proef met netbeheerder Liander. Stichting ELaad (keuringsinstantie laadpalen) heeft deze in april 2022 goedgekeurd.

Plaatsing mogelijk door samenwerking

De andere laadlantaarnpalen hebben geen geïntegreerde meter. De plaatsing is mogelijk gemaakt door een samenwerking met Primevest Capital Partners, DutchCharge, CityTec, Nedal, netbeheerder Liander, Stichting ELaad en BNG Bank. Na de plaatsing van de laadlantaarnpalen wordt het gebruik ervan gemonitord. Ook evalueren we met inwoners en betrokken partijen. Op deze manier kunnen we bepalen of, waar en wanneer er eventueel meer palen kunnen komen.

Grote puzzel om aan vraag te voldoen

Wethouder Klimaat en Duurzaamheid Joa Maouche: “Het wordt een grote puzzel om aan de vraag naar oplaadpunten voor elektrische auto’s te voldoen. Ik vind het geweldig dat het nu mogelijk is om in de Gemeente Renkum je elektrische voertuig op te laden aan speciale laadlantaarnpalen. Een win- win, want we faciliteren duurzame mobiliteit en maken optimaal gebruik van de bestaande infrastructuur!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio