7.2 C
De Bilt

Lancering afvalcampagne Oldebroek: wethouder Flier zamelt afval in

Wethouder Beerd Flier reed dinsdag 14 februari een ronde mee met Van Werven om het GFTe-afval op te halen in Oldebroek. Met deze actie werd de campagne ‘Jouw afval heeft toekomst’ gelanceerd. De gemeente wil hiermee inwoners motiveren groente- en fruitafval, etensresten en textiel beter te scheiden. Ook informeert de campagne inwoners over de nascheiding van ons afval.

48 kilo GFTe-afval bij het restafval

In de gemeente Oldebroek scheiden we afval steeds beter. Toch bestaat het restafval nog voor 30% uit Groente-, Fruit-, Tuinafval en etensresten (GFTe). Vooral etensresten worden teruggevonden in het restafval. Tuinafval belandt wel in de groene container. Wethouder Flier hoopt met deze actie inwoners aan het denken te zetten. “Per persoon belandt er 48 kilo aan GFTe-afval in het restafval. De etensresten die in het restafval komen, kunnen niet goed gerecycled worden. Hopelijk kunnen we met deze campagne inwoners motiveren en inspireren, via tips en weetjes, om afval nog beter te gaan scheiden.’’

95% GFTe-afval Oldebroek wordt gerecycled

Wanneer GFTe in de groene container belandt, wordt 95% daarvan gerecycled. Het GFTe-afval wordt omgezet naar compost. En deze compost wordt onder meer gebruikt in de tuin- en akkerbouw.

Wethouder Beerd Flier bij vuilniswagen met zijbelading
Wethouder Beerd Flier bij vuilniswagen met zijbelading – Foto: gemeente Oldebroek

Nascheiding helpt

Per inwoner belandt er nu 151 kilo afval per jaar in de restafvalcontainer. Afvalverwerker Omrin haalt via nascheiding behalve GFTe en textiel ook nog andere soorten afval uit het restafval. Dit bestaat onder andere uit plastic, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD). De afvalverwerker haalt door middel van nascheiding nog 56 kilo aan grondstoffen uit het restafval. Deze grondstoffen worden gerecycled. Vervolgens blijft er nog 95 kilo restafval per inwoner over. Het doel is om elk jaar minder restafval te hebben.

Meer informatie

Inwoners krijgen de komende maanden leuke tips en meer informatie over het scheiden van afval via de gemeentelijke sociale media en de huis-aan-huiskrant. Kijk voor meer informatie over de campagne ‘Jouw afval heeft toekomst’ op oldebroek.nl/jouwafvalheefttoekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio