14.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Leefsamen: langer veilig thuis wonen in Epe met slimme sensoren

Eind vorig jaar is het project ‘Leefsamen Epe’ gestart voor alle zelfstandig wonende 65+’ers in de gemeente Epe. Onlangs sloot wethouder De Waard-Oudesluijs één van de eerste deelnemers symbolisch aan op de slimme sensoren en sociale alarmering van ‘Leefsamen’. De deelnemer, mevrouw Kievit zegt hierover: “Ik ben blij met de oplossing in mijn woning. De installatie is heel netjes verlopen. Ik hoop het voorlopig niet nodig te hebben, maar het geeft een extra zekerheid nu ik wat ouder word.”

Hoe werkt het?

Met ‘Leefsamen’ kunnen mensen langer veilig zelfstandig wonen. Dit geldt voor ouderen of mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Deelnemers aan het project, krijgen in hun woning slimme sensoren zoals rookmelders en deurcontacten. Zo nodig krijgen zij ook een ‘paniekknop’. De sensoren gaan af als er bijvoorbeeld een brandalarm is of een val wordt geregistreerd. Er wordt dan een direct alarm naar de telefoon van het sociaal netwerk van de inwoner gestuurd.

De naasten kunnen dan direct hulp bieden. Als de sociale omgeving niet reageert, krijgt de lokale meldkamer een oproep. Zij ontvangen naast de melding alle relevante informatie over de woonsituatie. Zo kan er hulp op maat worden geboden. Wethouder de Waard-Oudesluijs is blij met deze aanpak: “De voordelen van techniek worden slim gekoppeld aan het sociale netwerk dat mensen al hebben.”

Woonscan

‘Leefsamen’ maakt voor alle deelnemers een woonscan. De bewoner ontvangt dan een persoonlijk rapport met een analyse en advies met betrekking tot veiligheid van de woning. Ook wordt er uitleg verzorgd over de installatie en werking van de sensoren. Inwoners die ondersteuning willen bij het gesprek met ‘Leefsamen’ of tijdens het plaatsen kunnen Koppel-Swoe inschakelen voor hulp via telefoonnummer: 0578 67 67 67

Er kunnen nog mensen meedoen

De eerste Epenaren die meedoen aan het project zijn enthousiast. Er is nog een beperkt aantal plekken vrij. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.leefsamen.nl/epe of telefonisch via: 040 780 0641. Deelname is de eerste 6 maanden gratis en vrijblijvend. Na de periode van 6 maanden kunnen deelnemers ervoor kiezen het abonnement betaald te verlengen.

Leefsamen

‘Leefsamen’ is een innovatief samenwerkingsverband dat is ontstaan omdat veiligheidsregio’s zoeken naar oplossingen om ouderen te ondersteunen in het veilig zelfstandig wonen. Het project heeft verschillende prijzen gewonnen, zoals De Gouden Rookmelder 2019 (de landelijke innovatieprijs van de brandweer) en de tweede plaats bij The European Fire & Safety Award.

In diverse andere gemeentes is ‘Leefsamen’ ook van start gegaan. Het project in Epe wordt ondersteund door Gemeente Epe, Triada, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Koppel-Swoe, Zlimthuis, Interpolis, Rabobank Noord Veluwe, Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland en het RCOAK Ouderenfonds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio