0.6 C
De Bilt

Maand van de Geschiedenis in Gelderland: Van kasteel tot doorzonwoning

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma’s: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Gelderland.

Stadsquiz

Wat weet je van momenten waarop Arnhemmers ‘Eureka’ riepen? Waarop in Arnhem nieuwe, onverwachte, spannende dingen werden uitgevonden, bedacht of gedaan? Schrijf je dan in of kom langs om mee te spelen in de Grote Arnhemse Eureka Momenten Quiz tijdens de Maand van de Geschiedenis.
Arnhem, Prodesse Conamur, Erfgoedcentrum Rozet en Dag van de Arnhemse Geschiedenis, 7 en 8 oktober

Eureka in de landbouw

Zowel de landbouw als de landbouwwetenschap krijgen meer en meer kritiek. In deze tentoonstelling over de Nederlandse landbouw is daarom aandacht voor de succesverhalen én de schaduwzijden. Op dertien panelen komen historische, serieuze, maar ook controversiële en ludieke onderwerpen aan bod.
Wageningen, Museum De Casteelse Poort, 1 t/m 29 oktober

Militair perspectief

Duik in de rijke militaire geschiedenis van Ede bij het Oorlogs- en Garnizoensmuseum De Smederij. Het museum laat heden en verleden samenkomen in een fraaie selectie historische foto’s die verplaatst zijn naar de tegenwoordige tijd. Bekijk de foto’s en ontdek de verschillen tussen toen en nu van bekende locaties in Ede.
Ede, Cultura Erfgoed en Platform Militaire Historie Ede, 4 t/m 28 oktober

Doorzonwoning

Wijchense ondernemers waren historisch gezien hun tijd vaak vooruit. Van PéGé-woningen tot het maken van reclame op borden langs de weg. In deze expositie worden tijdens de Maand van de Geschiedenis in beeld en verhaal diverse eurekamomenten getoond.
Wijchen, Stichting de Bibliotheek Wijchen, 2 t/m 31 oktober

Pacifist aan het front

Rense Havinga, curator van het Vrijheidsmuseum, en Marcella Speller presenteren nooit eerder getoonde afbeeldingen van Nijmegen als frontstad en vertellen het verhaal van Marcella’s vader Jack, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als pacifist naar Nederland kwam om de geallieerde troepen te steunen.
Nijmegen, Infocentrum WO2 Nijmegen, 18 oktober

Omwenteling

De Bibliotheek en Vereniging Oud Scherpenzeel organiseren een gezellige avond met gesprekken en fotoreportages over ‘De omwenteling in Scherpenzeel’. Verschillende onderwerpen zullen de revue passeren, zoals de gemeentelijke grenscorrectie, van SOS naar SWO, toerisme, afvalinzameling, detailhandel enz. Martien Heijting zal traditiegetrouw de interviews houden.
Scherpenzeel, Bibliotheek Scherpenzeel, 4 oktober

Nacht van de Geschiedenis in Bennekom

Deze avond staat het verhaal rond het beeld van de Nederlandse vrouw centraal. Het standbeeld stond bij het vormingscentrum ‘De Born’ in het Bennekomse bos. Tevens is er die avond de preview van een fototentoonstelling met werk van de van oorsprong Bennekomse fotograaf Brand Overeem. Hij heeft in vele jaren het leven en werken van Veluwenaren vastgelegd in fotoboeken.
Bennekom, Kijk en Luistermuseum en Historische Vereniging Oud-Bennekom, 28 oktober

Briljante Breinen

Vindingrijke denkers uit Rivierenland hebben de wereld op verschillende manieren veranderd. Doe in oktober elke woensdag mee aan de gratis Eureka-Quiz van het Regionaal Archief Rivierenland op Instagram en Facebook en ontdek hoeveel je weet over deze en andere briljante breinen en hun uitvindingen!
Online, Regionaal Archief Rivierenland, elke woensdag in oktober

Ruimtetelescoop

Door de eeuwen heen is het beeld van de mens op de kosmos aanzienlijk veranderd. Hoe heeft die kennis zich in de afgelopen eeuwen ontwikkeld en welke revolutionaire ‘eureka-momenten’ hebben hier aan bijgedragen? Na de lezing kan je – bij helder weer -met de telescopen van de sterrenwacht ‘live’ naar de actuele sterrenhemel kijken met o.a. de planeten Jupiter en Saturnus.
Bussloo, Volkssterrenwacht Bussloo, 13 oktober

Loevestein

Hoe kon de vijand aanvallen en wat kon je dan doen om die vijand tegen te houden? Door de eeuwen heen bleven ze maar zoeken naar oplossingen. Toch komt het meest bijzondere eurekamoment vanuit een heel andere hoek dan je zou verwachten…. Wil je weten hoe dat zit, kom dan in de herfstvakantie naar Slot Loevestein en luister naar het herfstvakantieverhaal!
Poederoijen, Slot Loevestein, 14 t/m 29 oktober

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda. Selecteer op Gelderland voor het hele complete aanbod in deze provincie.

Over de organisatie van de Maand van de Geschiedenis

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #eureka

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio