14 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

Massaal aantal studenten neemt deel aan The Waste Challenge

Wageningen – Onder het motto ‘separating waste is great for your waist’ is in de week van 17 april een massaal afvalscheidingschallenge voor Wageningse studenten gestart.

In de tien weken durende challenge, worden studenten van vier flats (Asserpark, Dijkgraaf, Hoevestein en Rijnveste) uitgedaagd om zoveel mogelijk afval te scheiden. Om de motivatie erin te houden, zijn er tussentijdse prijzen te winnen met het invullen van een tweewekelijkse afvalquiz (Biweekly Brain Workout). Op dinsdagavond 2 mei bezorgde wethouder Dennis Gudden een tostigrill bij een prijswinnende studentengang in de Asserparkflat. Studente Lisanne nam de tostigrill namens al haar ganggenoten van 44-14b in ontvangst.

Foto: wethouder Dennis Gudden deelt de tosti grill aan studente Lisette uit

Massaal aantal aanmeldingen
The Waste Challenge, speciaal voor én met studenten ontwikkeld door BinBang in opdracht van de gemeente Wageningen, heeft bij veel studenten de juiste snaar geraakt. Maar liefst 100 studentengangen, elk bestaande uit zo’n 4 tot 18 studenten, nemen deel.  Dijkgraafbewoner Johan: “Het is wel belangrijk om zo’n project te starten, zeker onder studenten – om afvalgedrag écht te kunnen veranderen.”

Makkelijk
Eén van de punten waar The Waste Challenge op inhaakt is het aanbieden van voorzieningen voor in de keuken. Daarom ontvingen deelnemers bij aanvang van de challenge diverse handige prullenbakken. Want wanneer afval scheiden makkelijk is, is het zo moeilijk niet meer. Rijnvestebewoonster Senah: “Wij deden eigenlijk al aan afvalscheiding, maar nu hebben we een mooie manier om dit ook netjes in huis te organiseren!” Dianne, bewoonster van Hoevestein, vertelt: “Hiervoor deden we eigenlijk niet aan het apart houden van groente-, fruit- en tuinafval (gft), dankzij deze challenge en de bijbehorende prullenbakken zijn we daarmee nu toch begonnen!”

Afvalscheiden sexy
Afval scheiden is geen sexy onderwerp, zeker niet bij studenten. Fit zijn is dat wel! Daar speelt The Waste Challenge op ludieke wijze op in met het motto “separating waste is great for your waist” en beeldmateriaal van sexy en fitte sportmodellen. Speciaal voor studenten is ook een applicatie ontwikkeld waarmee ze de impact van hun afvalgedrag kunnen volgen, op de hoogte blijven van handige informatie én leuke prijzen kunnen winnen zoals een tostigrill en een rondje gratis boodschappen doen. De app is downloadbaar voor iedereen in Wageningen en inmiddels al bijna 300 keer gedownload. Onderdeel van de challenge tot slot vormen ook leuke en motiverende activiteiten rondom bepaalde afvalsoorten/-thema’s. Zo ging de Milieubus op woensdag 19 april de studentenflats langs om batterijen, kleine elektrische apparaten en Klein Chemisch Afval (KCA) op te halen. De batterijen gaan naar Stibat (Stichting Batterijen) die onder studenten die minstens 10 batterijen inleverden ook weer een leuke prijs verloot.

Minder restafval en meer grondstoffen
Het doel van The Waste Challenge is het verminderen van restafval, het verhogen van recyclingpercentages en het verbeteren van de kwaliteit van ingeleverde afvalsoorten. Op dit moment blijft de hoogbouw in Wageningen achter op woningen met kliko’s als het gaat om recyclingpercentages. Ook bij studenten valt nog veel te winnen. The Waste Challenge is een samenwerking van gemeente Wageningen, afvalbedrijf ACV, BinBang (duurzame onderneming) samen met studenten, studentenhuisvester Idealis, verschillende studentenorganisaties en Nedvang (vanuit Glas in ‘t bakkie).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio