15.7 C
De Bilt

Nieuwe bomen in het centrum van Barneveld

Barneveld – Op dinsdag 24 januari is een plan van aanpak vastgesteld door het college van B&W voor het aanplanten van 25 bomen in het centrum van Barneveld. Met het vaststellen van het plan van aanpak is een nieuwe stap gezet om het centrum van Barneveld te vergroenen.

Er zijn al langer ideeën om het centrum van Barneveld te vergroenen. Zo zijn er de afgelopen jaren geveltuintjes aangebracht en spelen er al langer plannen om meer bomen aan te planten. Bomen zijn van meerwaarde voor de omgeving. Bijvoorbeeld, op zonnige zomerdagen kan de temperatuur in het centrum van Barneveld enorm stijgen door de opwarming van de versteende omgeving.

Het aanplanten van extra bomen biedt verkoeling door de schaduw die ze veroorzaken. Daarnaast zijn bomen bekend om hun zuiverende eigenschappen zoals het afvangen van fijnstof en productie van zuurstof. Daardoor wordt het centrum van Barneveld mooier en leefbaarder voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Geschikte locaties

In het najaar van 2022 heeft provincie Gelderland subsidie toegekend aan dit project, omdat het bijdraagt aan het tegengaan van hittestress. Als in februari het Meerjaren Investerings Programma wordt vastgesteld door de gemeenteraad en daarmee het gemeentelijke budget beschikbaar wordt gesteld, kan de gemeente aan de slag. Samen met een groenaannemer gaat de gemeente technisch onderzoek doen welke locaties geschikt zijn om bomen aan te planten. Daarbij wordt er onder andere gekeken naar de aanwezige kabels en leidingen, grondwater en de samenstelling van de bodem. Omwonenden en ondernemers worden vooraf geïnformeerd over de onderzoekslocaties.

Aanplant in 2023

Als de locaties geschikt zijn voor de aanplant, wordt er een overzicht gemaakt van deze nieuwe locaties. Daarbij wordt ook gekeken naar het afkoppelen van regenwater en waar mogelijk het aanplanten van extra groen. Het ontwerp wordt afgestemd met de bewoners en ondernemers waarbij er ruimte is om samen na te denken over het type boom en de exacte locaties van de te planten bomen. Naar verwachting worden de bomen in de tweede helft van 2023 aangeplant, na de drukke zomermaanden en voor de feestdagen.

Prachtig project voor Barneveld

Wethouder Mijntje Pluimers-Foeken: “Fantastisch om te zien dat dit initiatief nu echt van de grond komt en dat de provincie Gelderland daarin een bijdrage levert. Ik kijk ernaar uit als de bomen straks in het centrum staan en het centrum hierdoor nog een stukje mooier is geworden!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio