13.2 C
De Bilt

Nunspeet krijgt twee tunnels

NunspeetHet einde van twee spoorkruisingen in Nunspeet is in zicht: ProRail gaan ze vervangen door tunnels. Vlak naast het station ligt een overweg. Hier kruist het spoor met de Elspeterweg, een belangrijke toegangsweg voor Nunspeet met veel verkeer. Daarnaast ligt bij het station een pad over het spoor voor voetgangers om bij het middenperron te komen.

Veiligheid

Er komen twee tunnels: één onder de Elspeterweg voor gemotoriseerd verkeer en een tunnel voor fietsers en voetgangers onder het station. Vanuit deze tunnel is het perron bereikbaar met trappen en een lift. Met de komst van de twee tunnels verbetert de veiligheid voor het weg- en het treinverkeer. Ook verbetert de doorstroming van het verkeer en daarmee de toegang tot het dorp.

Eind 2021 heeft de gemeenteraad van Nunspeet het definitief ontwerp van de stationsomgeving vastgesteld. Met de komst van de twee tunnels, geeft de gemeente het hele gebied een make-over. De toegang naar het station wordt compleet anders want het is straks vanuit twee kanten bereikbaar. Met de goedkeuring van het ontwerp breekt ook voor ProRail een nieuwe fase aan en kunnen we gaan aanbesteden om een aannemer te selecteren voor de bouw van de twee tunnels.

Groene metamorfose

“We zijn blij dat hier zowel een drukke overweg als een overpad bij het station verdwijnt”, zegt Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur Noord-Oost bij ProRail. “Dit zorgt ervoor dat we het groeiende trein- en wegverkeer veilig kunnen laten rijden. Vlakbij de huidige overweg in Nunspeet ligt een druk verkeerspunt met een splitsing en rotonde. Dit zorgt regelmatig voor onveilige situaties. Zolang de overweg open is, wil ik graag benadrukken hoe belangrijk veilig verkeersgedrag hier is. En het is prachtig om te zien hoe de gemeente deze kans aangrijpt om het stationsgebied een groene metamorfose te geven.”

De aanleg van de tunnels onder de Elspeterweg en de fiets- en voetgangerstunnel onder het station start in 2023. Dan begint ook de gemeente met de herinrichting van het gebied. De werkzaamheden duren naar verwachting drie jaar.

Overwegen opheffen

ProRail werkt voortdurend aan het veiliger maken en opheffen van overwegen. Voor het opheffen van de overwegen in Nunspeet wordt een bijdrage gedaan vanuit het Landelijk Verbeterprogramma Overheden (LVO) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van bijna 9 miljoen euro. De totale kosten bedragen naar verwachting iets meer dan €41 miljoen euro, waarvan de gemeente Nunspeet met naar verwachting 30 miljoen het grootste deel voor z’n rekening neemt. Daarnaast zijn er bijdragen vanuit ProRail, voor onder andere aanpassingen aan het spoor en de aanleg van de lift, en de provincie Gelderland.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio