14.5 C
De Bilt

Gemeenteraad Oldebroek formuleert wensen voor asielopvang

OldebroekZo kleinschalig mogelijk, zo kort mogelijk en de veiligheid en andere belangen van omwonenden dienen gewaarborgd te zijn. Het is in een notendop wat de gemeenteraad van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ten minste wenst voordat er in Oldebroek een besluit genomen wordt over de opvang van asielzoekers.

De gemeenteraad besprak hoe te reageren op het verzoek van het COA om mee te werken aan het in Oldebroek opvangen van asielzoekers. De burgemeester had om die inbreng gevraagd. Ook vijf inwoners deden een soms klemmende oproep tot bezinning. “Niemand wil asielzoeker zijn”, zei burgemeester Haseloop-Amsing voorafgaand aan de vergadering. “En wij zouden ons liever over andere problemen buigen. Het oplossen van de woningnood, bijvoorbeeld. Maar dit verzoek van het COA voor een azc aan de Bovendwarsweg komt nú op ons pad en daar moeten we iets mee.”

Aantal asielzoekers in Oldebroek

Het was niet bekend hoeveel asielzoekers het COA in Oldebroek op zou willen vangen. “De brief van 15 juni is daar niet helder over.” Wel gaf de burgemeester aan dat op internet het getal 300 genoemd wordt als ondergrens voor een zelfvoorzienend asielzoekerscentrum. “Dan heb je een compleet azc, met beveiliging en dagbesteding. Ons gaf het COA in zijn brief nog geen getallen.” Voor de eerste fase van de behandeling van het verzoek maakt dát allemaal nog niet zoveel uit. “Het gaat nu om vergunningen en bestemmingsplannen.” Het verzoek is wat dat betreft niet anders dan ieder ander verzoek van iemand die iets wil vestigen of ondernemen in Oldebroek.

Staatssecretaris

De dag voor deze vergadering sprak staatssecretaris Van der Burg ineens over ‘300 plaatsen, in een samenspel tussen gemeente en COA’, ‘op basis van vrijwilligheid’. De burgemeester toonde zich tijdens de vergadering verrast over deze uitlatingen. Sommige partijen maken eruit op dat Oldebroek de komst van asielzoekers kan stoppen. Volgens Haseloop is het niet verstandig de woorden van de staatssecretaris zo uit te leggen.

“Als er behoefte is aan extra opvangruimte valt het oog wel degelijk als eerste op plekken die al in beeld waren. Daar horen wij per nu bij, het COA ziet hier weinig belemmeringen. Daarnaast kunnen en mogen we die vergunningaanvraag niet weigeren. We kunnen nu beter meebewegen en daarmee zoveel mogelijk invloed uitoefenen.”

De inbreng van de gemeenteraad en de vijf soms geëmotioneerde insprekers helpen volgens Haseloop om een goede, duidelijke reactie aan het COA te formuleren. “Tijdens de zomer gaan we verschillende scenario’s uitwerken, zodat we deze na de zomer kunnen delen.” Ze sloot de vergadering om 23.40 uur af met een dankwoord aan alle aanwezigen. “U heeft oprecht willen luisteren naar elkaar. Dat maakte dit tot een constructieve bijeenkomst.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio