14.7 C
De Bilt

Gemeente Oldebroek vordert met succes dwangsom € 10.000 van drugsdealer in

De gemeente Oldebroek heeft terecht een dwangsom van € 10.000,- opgelegd aan een handelaar in drugs, dit bedrag ingevorderd en zijn woning laten sluiten. Betrokkene tekende tevergeefs bezwaar aan tegen deze door de burgemeester genomen maatregelen. Hij weigerde vervolgens tot betaling over te gaan, waarna de deurwaarder succesvol beslag liet leggen op de bankrekening van de overtreder. Hier stond voldoende geld op om de opgelegde dwangsom – inclusief rente en aanvullende kosten – in te vorderen.

De politie trof op 2 juli 2022 henneptoppen aan in een woning aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek. Reden voor burgemeester Tanja Haseloop – Amsing om een last onder dwangsom op te leggen om herhaling te voorkomen. In januari 2023 werd er echter opnieuw hennep aangetroffen in deze woning in combinatie met een doorgeladen vuurwapen met munitie. Reden voor de burgemeester om te besluiten de dwangsom van € 10.000,- in te vorderen en de woning van de drugshandelaar te laten sluiten.

Voorlopige voorziening tegen de sluiting

De huurder vroeg bij de rechtbank een voorlopige voorziening aan tegen het besluit tot sluiting van de woning. De rechter heeft getoetst of de burgemeester bevoegd was om tot sluiting over te gaan en of er sprake was van een gepaste sluitingsduur. De rechtbank noemde de sluitingsduur van drie maanden in een voorlopig oordeel evenredig, waarna de woning is gesloten.

Invorderingsbeschikking

Burgemeester Haseloop heeft vervolgens in mei 2023 besloten om over te gaan tot invordering van de verbeurde dwangsom van € 10.000,-. Tegen dit besluit is de overtreder in bezwaar gegaan. De onafhankelijke bezwarencommissie oordeelde na het bekijken van het dossier en een hoorzitting dat het besluit in stand kon blijven en dat het bezwaar ongegrond was. De burgemeester nam dit advies over en wees het verzoek voor een betalingsregeling af.

Invordering

Er zijn vervolgens aanmaningen naar de overtreder verstuurd voor betaling van de dwangsom van € 10.000,-. Omdat er niet werd betaald is een dwangbevel opgesteld en een deurwaarder ingeschakeld. Burgemeester Haseloop is blij dat dit bedrag nu met bijkomende kosten is ingevorderd: “Het gaat hier om ernstige delicten. Het is volstrekt onacceptabel om verboden wapens of verboden hoeveelheden drugs in huis te hebben. We laten met deze invordering zien dat we hard tegen dit soort praktijken optreden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio