15.8 C
De Bilt

Ontdek en Ontmoet Regio Foodvalley en leer alles over innovatieve en duurzame ideeën

Regio Foodvalley is een regio waar veel innovatieve en duurzame ideeën tot bloei komen die het verschil maken. ‘Ontdek en ontmoet’ was het thema van de netwerkbijeenkomst die op 7 juni in Regio Foodvalley bij Aeres Hogeschool Wageningen plaatsvond. Ruim 120 deelnemers zagen op verschillende locaties hoe samenwerken in Regio Foodvalley impact maakt en bijdraagt aan een duurzame en gezonde toekomst.

Keynote-spreker Babette Porcelijn van Think Big Act Now vertelde over de dag dat ze ontdekte dat er elke dag 27 miljoen bomen meer verdwijnen dan erbij komen. Die dag werd zij zich bewust van de blinde vlek in ons denken over duurzaamheid: de verborgen impact. Die impact zien we niet, die vindt namelijk ergens anders op de wereld plaats. Daar waar onze spullen worden gemaakt. Vanaf dat moment ging ze die verborgen impact onderzoeken. Ze kwam erachter dat de grootste impact niet in de dingen zit die je misschien zou verwachten.

Onze spullen voor een beter milieu, vervuilen de plek waar ze gemaakt worden

Porcelijn: “We denken bijvoorbeeld vaak dat vlees eten en vliegen het schadelijkst zijn voor het klimaat. Het blijken vooral onze spullen te zijn. En de milieuvervuiling aan de andere kant van de wereld neemt niet af omdat wij hier spullen kopen die goed zijn voor het milieu. Pas als we weten waar de grootste problemen zitten, kunnen we veel effectievere keuzes maken.”

Regiotour

In Regio Foodvalley werken overheden, onderwijs- en kennisinstellingen met ondernemers aan een toekomstbestendige regio waar het goed leven en werken is. Hoe passen bedrijven duurzaamheid in de praktijk toe? En wat is daarvoor nodig? Tijdens de regiotour stapten de deelnemers op de fiets of in de bus en maakten kennis met verschillende projecten uit Wageningen, Rhenen en omgeving.

Zoals de pilot Regionaal Energieteam Bedrijven op bedrijventerrein Remmerden. Projectleider Hester Weideman vertelde over hoe bedrijven op bedrijventerreinen kunnen samenwerken om energiebesparing te bevorderen, groene energie op te wekken, op te slaan en meer. Weideman: ”In een relatief kort tijdsbestek aan een langetermijnoplossing werken, vraagt om daadkracht en vertrouwen, een kwestie van geven en nemen.”

Stadsbrouwerij Wageningen

Een aantal deelnemers bezochten ook de Stadsbrouwerij Wageningen. In deze brouwerij brouwen de eigenaren bieren waarbij op veel aspecten duurzame keuzes worden gemaakt. Zo werken zij samen met vijf boeren voor verschillende lokale granen. “Bij Stadsbrouwerij Wageningen drink je lekker bier en steun je tegelijk het lokale landschap”, aldus Dennis Lebbing van de Stadsbrouwerij.

Duurzaam huis met stro

In Achterberg (Rhenen) wonen Dick en Ria Hogenkamp in een bijzonder duurzaam huis: “Wij wonen in een uniek huis, opgebouwd uit stro-elementen. Stro is een milieuvriendelijk product, isoleert goed; het wordt van restproduct een primaire grondstof. Duurzaam bouwen is niet duurder dan traditioneel bouwen. We laten dit graag zien om zo anderen te inspireren!”. En op het lupineveld op de Wageningse Eng vertelden Marieke Lameris (Lekker Lupine) en teler Edwin Tigchelaar over de veelzijdige, voedzame, gezonde en duurzame lupineboon. ”Het telen en eten van lokale peulvruchten draagt bij een aan duurzame en gezonde bodem, biodiversiteit en is goed voor boer en burger” lichtte Lameris toe.

Regio Foodvalley Days

De regiotour vormde een onderdeel van de Foodvalley Days die op 6, 7 en 8 juni 2024 plaatsvonden. Drie dagen vól inspiratie en kennismaken met een regio die een unieke positie heeft op het gebied van agrifood, voeding en gezondheid. Op 6 juni vond een Inspiration Dinner plaats. Op 8 juni kon iedereen op stap gaan in de regio met de wandel- en fietswijzer van Regio Foodvalley. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio