16.4 C
De Bilt

Ontwikkeling centrum Heerde flinke stap dichterbij

Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) van de gemeente Heerde heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor de ontwikkeling van het centrumgebied van Heerde en vraagt de gemeenteraad om in hun vergadering van 2 oktober hetzelfde te doen. Tegelijkertijd wordt aan de raad gevraagd om de grondexploitatie (€ 3,4 miljoen) hiervoor open te stellen. De raadsvergadering van 2 oktober wordt daarmee een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het centrum.

Wanneer de raad op beide punten positief besluit, komt de weg vrij voor (onder meer) het bouwen van 69 woningen/appartementen voor diverse doelgroepen (bijvoorbeeld jongeren, senioren, starters). Dit is belangrijk, omdat het voor veel van onze inwoners lastig is om een woning te vinden. Daarnaast komt er ruimte voor centrumfuncties als horeca en winkels.

Eindfase van langdurig proces ontwikkelen leefomgeving

Een langdurig proces komt hiermee in de eindfase. Al in 2016 werd de gemeentewerf aan de Dorpsstraat te koop aangeboden door de gemeente Heerde. Op basis van de plannen die toen werden ingediend werd met Van Wijnen verder gesproken om deze en omliggende locaties (waaronder het pand Van Setten Van Loenen) verder te ontwikkelen.

Na veelvuldig overleg met de eigenaren van de locaties en de klankbordgroep van centrumbewoners en –gebruikers was het in 2021 zo ver dat de gemeente Heerde een samenwerkingsovereenkomst met Van Wijnen kon tekenen. En in april van dit jaar keurde het college van B&W het concept bestemmingsplan goed en werd dat ter inzage gelegd. Op 2 oktober moet dit proces worden afgerond met het besluit van de gemeenteraad.

Plannen groot gedeelte centrumgebied

  • gemeentewerflocatie (voormalige gemeentewerf, het voormalig vvv-kantoor én de woning Kerkstraat 1a)
  • Dorpsstraat 25, 25b en 25c (voormalig ABN)
  • Dorpstraat 23, 23a (Van den Belt)
  • Dorpsstraat 27 en 27a (Van Setten/Van Loenen)

Deze locaties hebben elkaar nodig en versterken elkaar.

Openbare ruimte

Voor de inrichting van de openbare ruimte in dit gebied konden inwoners van de gemeente Heerde afgelopen zomer aangeven wat voor type inrichting ze willen, via het gemeentelijke platform Samenwerkenaanheerde.nl. Daarbij is gekozen voor ‘De toekomst ontmoet het verleden’. Dit sfeerbeeld laat een centrum zien waarin hedendaagse thema’s een plek hebben gekregen. Denk dan aan: het hergebruik van grondstoffen (circulariteit), aanpassing aan het veranderende klimaat (klimaatadaptatie) en ruimte voor meer verschillende soorten dieren en planten (biodiversiteit).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio