13.6 C
De Bilt

Open haard aan is lekker, maar denk aan de buren.

ZUTPHEN – De avonden worden langer en de open haard of houtkachel gaat in veel huizen aan. Voor stokers is dat genieten, soms zijn de buren minder blij. Omwonenden kunnen last hebben van rook en stank. Bent u een stoker? Vraag uw buren eens of zij overlast ervaren en wanneer.

Weersomstandigheden, de windrichting en hoe u stookt hebben vaak invloed op die overlast. Bij een houtvuur begint het met goed stoken. Dat voorkomt overmatige rook en het vrijkomen van schadelijke stoffen.

Toch nog overlast?

Ook als u zo goed mogelijk stookt kunnen buren overlast ervaren. Vooral mensen met bijvoorbeeld astma of COPD kunnen slecht tegen rook. Ga samen met de klager na wanneer de overlast plaatsvindt en waar die uit bestaat. Probeer het op te lossen en houd contact met uw buren.

Last van open haard?

Bent u degene die last heeft van een kachel of open haard in de buurt? Dan is het verstandig om dit met de veroorzaker te bespreken. Vaak zijn uw buren zich niet bewust van de hinder. Uit onderzoek blijkt dat zeven van de tien mensen graag meewerken aan het oplossen van het probleem.

Tips en handleiding

Wilt u meer informatie over hoe u hinder voorkomt? U kunt op www.stookwijzer.nu tips en handleidingen vinden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio