8.6 C
De Bilt

Opening bijenhotels in Voorthuizen

Voorthuizen – Op vrijdag 16 september opende wethouder Mijntje Pluimers-Foeken een van de drie bijenhotels die geplaatst zijn in de gemeente Barneveld. Er staat een bijenhotel in de wijk Blankensgoed, bij zwembad De Heuvelrand en een in de Roeterinkstraat.

Mijntje Pluimers-Foeken: “Ik ben blij dat we drie hotels hebben geplaatst in de gemeente. Daarmee bieden we wilde bijen nestgelegenheid. En dat is hard nodig, want veel wilde bijensoorten worden bedreigd. Het is fijn dat we als gemeente zo een steentje kunnen bijdragen.”

Biodiversiteit

De gemeente Barneveld is volop bezig met biodiversiteit. De gemeente besteedt 150.000 euro aan verschillende projecten om de biodiversiteit te verbeteren. Voorbeelden daarvan zijn natuurgebieden en beekstelsels, groene schoolpleinen en het zorgen voor huisvesting voor insecten. De bijenhotels zijn geplaatst in de buurt waar plekken ingezaaid zijn met kruidenmengels. Op die plekken zijn ook al zeldzame planten waargenomen, zoals de rode pekanjer en het geel zonneroosje.

Opening bijenhotels in Voorthuizen

Thuis

Mijntje Pluimers-Foeken: “Inwoners kunnen thuis ook gemakkelijk aan de slag. Door bijvoorbeeld een bijenhotel op te hangen of insectvriendelijke planten te plaatsen in de tuin.” Op de website van IVN Natuureducatie (www.ivn.nl) is veel informatie te vinden over het plaatsen van nestkasten en bijenhotels.

Wilde bijensoorten bedreigd

Het gaat niet goed met de Nederlandse wilde bijen. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor de voedselvoorziening. 80 procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door wilde bijen en andere bestuivende insecten. De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Met het plaatsen van de hotels hebben bijen een veilige nest-, rust- en overwinteringsplaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio