15.6 C
De Bilt

Oproep van burgemeester René Verhulst aan inwoners Ede

Ede – De laatste maanden kom ik, burgemeester René Verhulst, regelmatig met u in contact via de social media kanalen van de gemeente over een update rondom het Coronavirus. Maar dit keer wil ik het ook graag op deze manier doen. De afgelopen periode heeft ontzettend veel van iedereen gevraagd. Door alle beperkingen moesten jong en oud het dagelijks leven behoorlijk aanpassen. Niet naar school of met je vrienden uitgaan. Misschien kwam ook je bijbaan of stage te vervallen. Voor weer anderen is het eenzaamheid, verdriet en onzekerheid voor het werk of het bedrijf. Iedereen moet zich steeds aanpassen, ook met de kerstdagen.

Grote waardering heb ik voor hoe bijna alle Edenaren omgaan met deze Coronatijd. Deze periode vraagt veel van ons. We hebben net Kerst achter de rug. Voor veel mensen een totaal andere Kerst dan anders. Wie voelde zich niet beperkt? Gelukkig zag en zie ik ook mooie initiatieven om dit tegen te gaan. En daar moeten we allemaal blij mee zijn. Ede kenmerkt zich door de vele vrijwilligers die zich inzetten voor hun naasten en dat blijft nodig, zeker nu.

En juist in het ‘beperkt’ zit voor mij ook een zorg. Die grote zorg zit in de komende jaarwisseling.
Vorig jaar ben ik enorm geschrokken van de ongeregeldheden die plaatsvonden in delen van Ede.
Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe vaak hele jonge jongeren met zwaar vuurwerk los gingen.
Niet alleen op elkaar. Maar juist ook op hun eigen buurtbewoners en op de hulpdiensten die hun
werk moesten doen. En dat is natuurlijk absoluut ontoelaatbaar.

Vuurwerkverbod

Dit jaar is er sprake van een algeheel vuurwerkverbod. Maar dit jaar is er ook sprake van het gevoel van beperking. We zitten nog steeds in een lock-down. Mensen voelen zich opgesloten en zijn toe aan een feestje en ‘los’ gaan. En natuurlijk kan ik dat gevoel begrijpen. Hoe fijn zou het zijn om oud en nieuw ook weer met elkaar te kunnen vieren en een leuk feest te geven? En om 12 uur en elkaar om de hals te vallen met nieuwjaarswensen. Maar het kan echt niet. Het aantal besmettingen bij ons blijft zeer ernstig en de ziekenhuizen kunnen het nauwelijks meer aan.

Foto: © Joke Rietveld – Regio Online

Nog even en het vaccineren kan beginnen. Maar juist nu moeten we ons nog aan de huidige beperkingen houden. Met deze brief wil ik dan ook een appèl op jullie doen. Houd je aan de huidige regels! Houd afstand, steek geen vuurwerk af en vier oud en nieuw niet met te veel mensen. En ouders let alstublieft op uw kinderen, weet waar ze zijn en wat ze doen. Zodat we geen herhaling krijgen van vorig jaar.

Burgemeester René Verhulst spreekt hoop uit

We hebben het als Ede het afgelopen jaar hartstikke goed gedaan. We hebben met elkaar de rust bewaard waar het op andere plaatsen is geëscaleerd. Daar dank ik velen voor. Laten we dat zo houden. Ik spreek hierbij graag de hoop en de wens uit dat we deze lijn van rust kunnen bewaren tot in het nieuwe jaar. Er is het afgelopen jaar veel van de hulpdiensten en de zorg gevraagd. Laat ze deze jaarwisseling vooral de dingen doen die moeten in het kader van zorg en veiligheid. Het laatste waar ze zich tijdens de jaarwisseling toch mee bezig zouden moeten houden is hun eigen veiligheid. Ik ga ervan uit dat ik op jullie kan rekenen!

Ik wens iedereen een goede jaarwisseling en een gelukkig, maar bovenal gezond 2021

Met vriendelijke groet,
Burgemeester René Verhulst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio