14.5 C
De Bilt

Opschoonvaart Wageningse stadsgracht

Wageningen – Wageningen Schoon organiseert op zondag 13 mei 2018 van 10.00 tot 13.00 uur de tweede Opschoonvaart door de Wageningse stadsgracht. Vertrekpunt is het WICC, Lawickse Allee 9 in Wageningen. Tijdens dit leuke en leerzame gezinsevenement kan iedereen het zwerfafval uit de stadsgracht vissen. Want Wageningen Schoon, dat doen we samen!

 

Hugo Hoofwijk, coördinator Wageningen Schoon: “Vorig jaar september organiseerden we de eerste opschoonvaart. Die was geïnspireerd op degeweldige actie van Giel van Ingen (nu 11 jaar) die helemaal op eigen initiatief met zijn kano de Wageningse stadsgracht schoonmaakte na het Bevrijdingsfestival. In juni maakte Plastic Soup Surfer Merijn Tinga een indrukwekkende tocht over de Rijn. Giel en Merijn, die samen op het podium van Woetstok Wageningen 2017 stonden, hebben ons geïnspireerd om ook zwerfafval in het water aan te pakken en de plastic soep samen met Wageningers tegen te gaan. Onze eerste opschoonvaart was een groot succes, daarom is er op zondag 13 mei weer één.”

M&M’s snoepzakje uit 1987

De Wageningse stadsgracht is een verzamelplaats voor zwerfafval. Flesjes, blikjes en zakjes worden in de gracht gegooid of waaien er in. Vorig jaar vond één van de deelnemers een oud M&M’s zakje met houdbaarheidsdatum 31-01-87. Dat is ruim 30 jaar geleden en geeft aan dat zwerfafval ontzettend lang kan blijven liggen. Langzaam lost de verpakking op en komen er kleine stukjes plastic in het water. Vissen en andere waterdieren eten die stukjes op en zo komt plastic uiteindelijk in onze voedselketen terecht. Het is dus extra belangrijk dat zwerfafval op tijd uit het water wordt gehaald.

Voor het hele gezin

De Opschoonvaart is een activiteit voor het hele gezin. De opschoonvaart begint om 10.00 uur bij het WICC, Lawickse Allee 9 in Wageningen. Na uitleg over de opschoonroutes, veiligheidsmaatregelen en kanotijden, kan er bij toerbeurt tot 13.00 uur gevaren worden. Voor iedereen die liever droge voeten houdt, is er tegelijkertijd een opschoonwandeling langs de gracht. Voor kinderen is er de zwerfie-bingo. Wageningen Schoon zorgt voor kano’s, zwemvesten, handschoenen, grijpers, plastic zakken. Eigen bootjes zijn ook welkom. Het WICC zorgt voor koffie, thee en limonade.

Deelname aan de opschoonvaart en -wandeling is gratis, aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer informatie over de opschoonvaart en andere activiteiten van Wageningen Schoon op www.wageningenschoon.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio