8.3 C
De Bilt

Verward gedrag: samenwerking voor goede hulp

Nijkerk Het is belangrijk om voor personen met verward gedrag een veilig en zinvol leven binnen de samenleving te organiseren. Hiervoor werken in Nijkerk verschillende organisaties samen: Gemeente Nijkerk, Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Gemeente Nijkerk, Woningstichting Nijkerk, Welzin Buurtbemiddeling en GGZ Centraal. Op 2 november 2020 ondertekenen zij het ‘Convenant en privacyreglement sluitende aanpak personen met verward gedrag’.

Verward gedrag

Met mensen met verward bedrag bedoelen we hier mensen die grip op hun leven (dreigen te) verliezen. Te denken valt aan mensen in alle leeftijden, dus zowel jongeren als volwassenen, met een psychiatrisch ziektebeeld of beginnende dementie. Hierdoor is er het risico dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen.

Het convenant

In het convenant spreken genoemde organisaties af hoe ze samen een veilig en zinvol leven organiseren voor personen met verward gedrag. Dat begint met preventie, zoals dagbesteding. Dan volgt het vroeg signaleren van mogelijke problemen. Ten slotte het zo nodig bieden van passende hulp en nazorg. Uitgangspunt is dat de jongere of volwassene met verward gedrag zoveel mogelijk zelf bij de afspraken wordt betrokken. Wethouder Harke Dijksterhuis: ‘Ik ben erg bij met de samenwerking tussen de verschillende partijen. Bij elk van deze organisaties proef ik een grote betrokkenheid bij inwoners met verward gedrag. Dit convenant maakt het mogelijk hen nog beter in beeld te krijgen en te kunnen helpen’.

Wat levert het op?

Dankzij deze samenwerking krijgen verwarde personen sneller hulp. Ook is de hulp beter, omdat de organisaties hun hulp goed coördineren. Zo is er bijvoorbeeld één aanspreekpunt voor de persoon met verward gedrag. En deze persoon krijgt meer eigen regie; hij praat met de hulpverlener over wat hij nodig heeft.

Privacy

Om op een goede en zorgvuldige wijze persoonsgegevens te kunnen uitwisselen, is er een privacyreglement opgesteld dat voldoet aan de privacywetgeving. Dit reglement maakt onderdeel uit van het convenant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio