10.4 C
De Bilt

In Putten stijgen gemeentelijke belastingen minder dan gemiddeld in Nederland

Eind februari worden de aanslagen gemeentelijke belastingen weer verstuurd. Alle belastingen bij elkaar opgeteld, gaan inwoners van Putten 1% meer betalen. Ter vergelijking: in de rest van Nederland betaalt men gemiddeld 8,5% meer.

Inzoomend op een deel van de belastingen: de afvalstoffenheffing, rioolheffing en OZB (Onroerendezaakbelasting), deze gaan 1,8% omhoog. Dit is een beperkte stijging. Dat komt mede door een korting op de rioolheffing welke dit jaar ingaat en vier jaar duurt. Huishoudens zonder eigen woning, dus huishoudens die geen OZB betalen, betalen daardoor zelfs minder dan vorig jaar.

OZB versus WOZ

Alles wordt duurder, zo ook de kosten voor gemeente Putten. De door de gemeenteraad bepaalde inflatiecorrectie voor de OZB voor 2024 is gesteld op 4,6%. Dit betekent dat de OZB stijgt met 4,6% ten opzichte van vorig jaar. Goed om te weten: alhoewel de OZB een percentage is van de WOZ-waarde (waardering onroerende zaken), betekent dit niet automatisch dat een stijgende woningmarkt zorgt voor een stijgende OZB-aanslag. Dit omdat er altijd uitzonderingen op de regel zijn.

Eigen taxateurs van gemeente Putten

Opvallend is dat de WOZ-waarde stabiel is gebleven in vergelijking met het voorgaande jaar. De WOZ-waarde in Putten, met als peildatum 1 januari 2023, wordt bepaald door onze eigen taxateurs. Zij kennen de markt en de omgeving als geen ander.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio