10 C
De Bilt

Putten herdenkt op 2 oktober de slachtoffers van de razzia

Maandag 2 oktober 2023 herdenkt Putten de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 in de gemeente heeft plaatsgevonden. De herdenking start om 19.00 uur bij monument De Vrouw van Putten aan de Dorpsstraat. Nabestaanden en belangstellenden kunnen de herdenking ter plekke bijwonen of rechtstreeks volgen via de gemeentelijke website.

Programma

Na een muzikale bijdrage van ’t Zuiderkoor en Fanfarecorps Excelsior, wordt twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis van slachtoffers van de razzia. Daarna volgt de kranslegging, waarbij burgemeester H.A. Lambooij samen met zijn echtgenote een krans legt namens het gemeentebestuur. Andere instellingen en verenigingen volgen. Dit jaar leggen twee kinderen uit groep 8 van basisschool De Fontein een krans namens alle leerlingen uit de gemeente. De overige leerlingen leggen een bloem. Na de kranslegging speelt het fanfarecorps twee coupletten van het Wilhelmus, waarbij het publiek stil blijft. Na afloop van de officiële plechtigheid hebben alle bezoekers de mogelijkheid om bloemen bij het monument te leggen.

Aanmelden kranslegging

Tijdens het officiële gedeelte van de herdenking kunnen verenigingen en instellingen een krans of bloemstuk leggen. Zij kunnen dit tot maandag 25 september 2023 doorgeven aan de gemeente via www.putten.nl/kranslegging.

Achtergrond razziaherdenking Putten

Begin oktober herdenkt Putten elk jaar de slachtoffers van de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 werd uitgevoerd door de Duitse bezetter. Bij de razzia werd het grootste deel van de mannelijke beroepsbevolking afgevoerd naar diverse concentratiekampen. Hierbij kwamen 552 mensen om het leven. Dit jaar is dat 79 jaar geleden. De jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door de gemeente Putten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio