26.6 C
De Bilt
zondag, 14 augustus 2022

Regio Foodvalley blij met nieuwe regels voor woningtoewijzing

Regio Foodvalley is blij met het voorstel van demissionair minister Kajsa Ollongren om gemeenten de mogelijkheid te bieden eigen inwoners voorrang te geven bij het toewijzen van betaalbare nieuwbouwwoningen. “Het voorstel zorgt ervoor dat zij in het eigen dorp of de eigen stad een betaalbare nieuwbouwwoning kunnen gaan bewonen. Dat is nodig, want de druk op de woningmarkt is in onze regio enorm hoog.”

Dat zegt wethouder Harke Dijksterhuis, die in het algemeen bestuur van Regio Foodvalley verantwoordelijk is voor de portefeuille Wonen. Het voorstel biedt gemeenten de mogelijkheid om voor sociale koopwoningen (tot € 325.000,-) te bepalen wie deze woningen mogen gaan bewonen.

“We weten dat regiogemeenten vaak zien dat goedkope nieuwbouwwoningen worden verkocht aan mensen van (ver) buiten de regio en dat eigen – vaak ook jonge – inwoners achter het net vissen. Dat is een zorg van veel gemeenteraden. Het voorstel van het kabinet geeft gemeenten meer regie op het toewijzen van goedkopere nieuwbouwwoningen aan eigen inwoners en aan specifieke opleidings- of beroepsgroepen. Dat is goed nieuws”, aldus wethouder Dijksterhuis.

Regio Foodvalley voelt druk van randstad op woningmarkt

Ook wethouder Geert Ritsema (Ede) is blij met het wetsvoorstel dat begin volgend jaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. “We merken in Regio Foodvalley, van Nijkerk in het noorden tot Wageningen in het zuiden, een enorme druk vanuit de Randstad op onze woningmarkt. Wij begrijpen dat mensen graag in onze regio willen wonen, maar dat zorgt er tegelijkertijd voor dat het voor onze eigen inwoners steeds moeilijker wordt hier een nieuwbouwwoning te bemachtigen.”

Verstedelijkingsstrategie Arnhem, Nijmegen, Foodvalley

Regio Foodvalley stelt samen met de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen op dit moment de Verstedelijkingsstrategie Arnhem, Nijmegen, Foodvalley op. Het motto van deze verstedelijkingsstrategie – waarmee alle 26 gemeenten van beide regio’s hebben ingestemd – is ‘meer landschap, meer stad’. De strategie gaat uit van de realisering van zo’n 40.000 nieuwe woningen in Regio Foodvalley. Deze nieuwe woningen worden vooral ín dorpen en steden en bíj OV-knooppunten gebouwd.

De Economic Board Regio Foodvalley bracht onlangs een advies uit over deze verstedelijkingsstrategie. Eén van de adviezen was om aandacht te hebben voor de bouw van goedkopere nieuwbouwwoningen voor praktisch en middelbaar opgeleiden; zij zijn van toegevoegde waarde voor de arbeidsmarkt. “Met het voorstel van het kabinet krijgen we als gemeenten de regie die nodig is om deze goedkopere koopwoningen ook voor deze doelgroepen beschikbaar te maken”, aldus wethouder Engbert Stroobosscher (Veenendaal) en wethouder Peter de Pater (Ede) die het advies van de Economic Board recent in ontvangst namen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio