11.6 C
De Bilt

Reizende buitententoonstelling ‘Wij doorbreken de cirkel van geweld’ komt naar Barneveld

Barneveld Van 14 maart tot 4 april 2023 komt de reizende buitententoonstelling “Wij doorbreken de cirkel van geweld” naar Barneveld. De indrukwekkende expositie op het terrein van landgoed Schaffelaar bestaat uit 30 anderhalve meter hoge portretten van slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij ieder portret is het mogelijk om het verhaal te lezen via een informatiebord en een QR-code. De expositie is vrij te bezoeken.

Wethouder Wim Oosterwijk: “Binnen gezinnen kan achter de voordeur veel leed schuil gaan door huiselijk geweld of kindermishandeling. Het is voor een slachtoffer moeilijk om uit zo’n situatie te komen, maar dat geldt ook voor de geweldpleger. Het is daarom belangrijk dat mensen om hen heen signalen van huiselijk geweld herkennen en iets met die signalen doen. Met deze tentoonstelling willen we dit moeilijke onderwerp bespreekbaar maken, zodat de cirkel van geweld doorbroken kan worden. De portretten geven letterlijk een gezicht aan 30 ernstige verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes.”

Doe iets bij een vermoeden van huiselijk geweld

In Nederland zijn circa 5,5% van de mensen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Helaas blijft deze problematiek vaak (lang) onzichtbaar, omdat het geweld zich voornamelijk achter de voordeur afspeelt. Slachtoffers durven vaak niet zelf naar buiten te treden. Mensen uit de omgeving van slachtoffers vermoeden vaak wel iets, maar doen er dan niets mee. Omdat ze niet weten waar ze terecht kunnen met hun vermoedens, omdat ze niet betrokken willen worden of om andere redenen. De buitententoonstelling heeft als doel om inwoners te stimuleren om in ieder geval íets te doen als ze signalen van geweld oppikken en ze te laten weten waar ze terecht kunnen. 

Hulp nodig? Bel of chat anoniem met Veilig Thuis

Heeft u zelf hulp nodig? Of heeft u vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling? Slachtoffers, plegers, omstanders en professionals kunnen contact opnemen met Veilig Thuis. Via het gratis telefoonnummer 0800 -2000 kunt u advies vragen of een melding doen. Het is ook mogelijk om anoniem te chatten met een medewerker van Veilig Thuis via de website www.veiligthuis.nl

Stichting Open Mind

De buitententoonstelling “Wij doorbreken de cirkel van geweld” reist door heel Nederland en is een initiatief van Stichting Open Mind. De stichting wil door middel van openbare kunstwerken onrechtvaardigheden, mis(ver)standen en vooroordelen in een ander licht te plaatsen. 

Afgelopen voorjaar was al de buitententoonstelling “Open je Ogen’ te zien op landgoed Schaffelaar. Op die expositie waren levensgrote portretten te zien van slachtoffers van mensenhandel. 

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio