16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Rentetarieven sociale leningen Apeldoorn met bijna 10% omlaag

Apeldoorn – Per 1 juli 2017 verlaagt de Stadsbank Apeldoorn de rentetarieven van de sociale kredieten van 12% naar 2,3%. Een verlaging van maar liefst 9,7%.

Rentetarieven

De sociale kredieten worden verleend aan mensen die een laag inkomen hebben of bij reguliere banken niet meer in aanmerking komen voor een lening. Vaak gaat het om leningen voor het vervangen van huishoudelijke apparatuur of in het kader van schuldhulpverlening. Apeldoorn volgt hiermee het voorbeeld van Den Haag die als eerste gemeente in Nederland de rente heeft verlaagd.

Wethouder Johan Kruithof: “De SGP-fractie in onze raad maakte ons attent op het Haagse voorbeeld. Een prima idee. Het is hard nodig dat we meer inzetten op het voorkomen van problematische schulden en het saneren ervan. Bij probleemgezinnen belemmeren schulden vaak de weg om uit de problemen te komen. Als door het verlenen van een sociale lening schulden kunnen worden voorkomen doen wij dat graag. Het verlagen van de rentetarieven, voor deze bijzondere doelgroep, helpt hierbij.“

Sociale kredieten
De Stadsbank Apeldoorn leent geld aan mensen met een inkomen lager dan 130% van het bruto wettelijk minimumloon (ongeveer bruto € 2017). Ook kunnen mensen bij de Stadsbank terecht als zij een hoger inkomen hebben maar bij een gewone bank niet meer terecht kunnen door bijvoorbeeld een negatieve BKR-registratie, omdat zij ouder zijn dan 65 jaar of omdat zij een tijdelijke verblijfsvergunning hebben. In totaal staat nu ongeveer €375.000 aan kredieten uit bij de Stadsbank Apeldoorn.

Hoe is zo’n extreme verlaging mogelijk?
“Het gaat hier om sociale kredieten die sowieso niet kostendekkend waren. Het verlagen van de rente betekent dat het tekort van de Stadsbank op die leningen oploopt met naar schatting een kleine €30.000 per jaar. Dit wordt bekostigd uit de beschikbare budgetten voor armoedebestrijding.”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio