8.5 C
De Bilt

‘Samenwerking onmisbaar in strijd tegen drugscriminaliteit’: themabijeenkomst Samen sterk voor een veilig buitengebied

De aanpak van drugscriminaliteit heeft in de gemeente Barneveld de onverdeelde aandacht. ,,In de tijd dat ik burgemeester in deze gemeente ben, heb ik al meerdere keren panden moeten sluiten vanwege een link met drugs”, aldus burgemeester Jacco van der Tak. Criminelen maken regelmatig misbruik van het buitengebied voor hun activiteiten. Bijvoorbeeld door de opslag van drugs in leegstaande schuren. Ook zijn er dit jaar op meerdere plaatsen in de gemeente dumpingen van drugsafval in de openbare ruimte aangetroffen.

Dinsdagavond 12 december 2023 organiseerde de gemeente Barneveld daarom een themabijeenkomst onder de noemer ‘Samen sterk voor een veilig buitengebied.’ Hieraan werkten Meld Misdaad Anoniem, Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en de politie mee. Zij gingen in gesprek met circa 40 inwoners en ondernemers over het herkennen en voorkomen van criminaliteit in hun omgeving. Dit vond plaats in ontmoetingscentrum De Eng in Voorthuizen.

De burgemeester benadrukte in zijn openingswoord het platteland van de gemeente Barneveld niet als ‘onveilig’ te bestempelen. ,,Het buitengebied is waardevol voor onze gemeente. En dat willen we zo houden. Daarbij hebben we elkaar als overheid en bewoners hard nodig. Door signalen over criminaliteit te delen, kunnen we problemen in een vroeg stadium aanpakken.”

Chantage en sabotage

Paul van der Weiden van Platvorm Veilig Ondernemen Oost-Nederland maakt indruk met het verhaal over methodes waarmee drugscriminelen het buitengebied binnendringen. Door hoge bedragen te bieden aan ondernemers die het moeilijk hebben, maken zij het verleidelijk om leegstaande schuren te verhuren. Ook worden agrariërs gechanteerd door criminelen die de maisoogst dreigen te saboteren als niet wordt meegewerkt. De schade kan daarbij in de tienduizenden euro’s lopen.

Signalen van criminaliteit

Raimond Smit van de politie ging in op problematiek rondom illegale hennepkwekerijen. Deze brengen risico’s met zich mee, zoals brandgevaar door het aftappen en onveilig doorlussen van elektriciteit. Ook gaat hennepteelt vaak gepaard met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen, wapenbezit en uitbuiting. Bewoners van het buitengebied kunnen hierbij in het nauw gedreven worden. Sociale controle is volgens Smit een belangrijke sleutel om deze problemen te herkennen

Mtichell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem gaf een toelichting op de werkwijze van M., waar de anonimiteit van melders de hoogste prioriteit heeft. Getuigen van criminaliteit durven dit niet altijd melden bij de politie, bijvoorbeeld uit angst voor wraak. Meld Misdaad Anoniem ziet een stijgende lijn van het aantal anonieme meldingen in de gemeente Barneveld. Tot nu toe zijn er in 2023 47 meldingen gedaan, ten opzichte van 45 meldingen over heel 2022. De helft van deze meldingen is drugsgerelateerd.

Integraal Veiligheidsplan

De themabijeenkomst maakte onderdeel uit van de campagne tegen drugscriminaliteit in het buitengebied. Dit is een gezamenlijk project van de gemeente Barneveld en Meld Misdaad Anoniem. De campagne komt voort uit de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

De gemeenteraad van Barneveld besloot woensdag 13 december over het nieuwe Integraal Veiligheidsplan voor de periode 2023-2017. Hierin worden de aanpak van ondermijning en middelengebruik als prioriteiten benoemd voor de periode 2024-2027.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio