13.6 C
De Bilt

Scholieren zamelen ruim 25.000 kilo oud textiel in

Noord-Veluwe – Vier weken lang zijn de scholieren van tien basisscholen op de Noord-Veluwe de strijd aangegaan tegen textielafval. Op deze manier hebben ze 25.091 kilo oud textiel terug in de kringloop gebracht, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden. De Textiel Race in Noord-Veluwe is een groot succes geworden met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners.

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden.

Inzamelen en reparaties textiel

Naast het inzamelen van textiel hebben de scholieren ook veel kledingstukken gerepareerd. In totaal hebben ze 2548 stuks textiel gerepareerd. Inwoners uit de regio Noord-Veluwe konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden. Buurtbewoners kregen in ruil hiervoor kortingscodes voor duurzame merken als Loop.a Life, Walra bed- en badtextiel, LABFRESH en SKOTT Fashion.

Uitslag

Basisschool Ds. C. de Ridderschool  uit Nunspeet is met 7.658 kilo textiel en een score van 5873 punten de winnaar van de Textiel Race. De Wegwijzer uit Oosterwolde is derde geworden en zamelde 3337 items textiel in. CBS de Bron uit Wezep volgde op de vier plek en zamelde 2391 items textiel in.

Textielrace

De Textiel Race Noord-Veluwe duurde van 20 maart tot en met 13 april 2023. Het is een initiatief van de gemeenten Ermelo, Putten, Harderwijk, Elburg, Nunspeet en Oldebroek in samenwerking met Textiel inzamelaar Climpex.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio