19.6 C
De Bilt

Spinselmot of eikenprocessierups?

Barneveld – Elk jaar krijgt de gemeente vragen over dradige nesten, zoals op de foto links is te zien. Bewoners mailen ons: “Ik heb een struik waar veel rupsen in zitten in een web” en ze vragen zich af of dit een nest is van de eikenprocessierups of van de spinselmot.

Die mensen kunnen wij gerust stellen: Dit zijn nesten van de spinselmot.

Aan spinselmotten (ook wel stippelmotten) doen wij niets. Ze zijn voor mens, dier en plant niet schadelijk. De rupsen eten het blad en maken spinsels om zichzelf te beschermen tegen natuurlijke vijanden zoals vogels en sluipwespen. Zo’n aangevreten struik ziet er niet echt fraai uit, maar dat is maar tijdelijk. Als de rupsen vlinders zijn geworden, vliegen ze uit en komt er weer blad aan de struiken.

Het nest van de eikenprocessierups zie je op de foto hieronder. Over deze plaaggeest hebben we ook nieuws: Binnenkort krijgen ze weer brandharen die overlast kunnen geven. De bomen waarin ze voorkomen hebben we in mei behandeld. Er zullen toch hier en daar nesten van de eikenprocessierups in bomen zijn te vinden. Nu komt de fase dat de rupsen zichtbaar worden. We spannen roodwitten linten om de bomen waar de nesten zitten. De
nesten zuigen we weg.

spinselmot, eikenprocessierups gezien
Nest eikenprocessierupsen Foto: © Joke Rietveld – Regio Online


Nesten van de eikenprocessierups kunt u melden via de app MijnGemeente of via www.barneveld.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio