13.9 C
De Bilt

Start aanleg glasvezel in het buitengebied van Zutphen

Zutphen – Een lang gekoesterde wens van inwoners en ondernemers in het buitengebied is om beschikking te krijgen over snel internet. De huidige snelheden zijn traag. De gemeente heeft met Delta Rijssen Glasvezel Investeringen een overeenkomst gesloten om glasvezel aan te leggen. Deze week start de aanleg. Op maandagmiddag 17 december gaf wethouder Annelies de Jonge het startschot voor de werkzaamheden.


De werkzaamheden voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Zutphen starten deze week en indien het weer het toelaat nemen die drie tot vier weken in beslag. Om het gehele buitengebied te voorzien van glasvezel moet 45 kilometer gegraven worden. In dit gebied konden ruim 350 adressen zich aanmelden voor glasvezel. 230 adressen hebben dat gedaan. Daarmee is de deelname 67 procent. Een minimale deelname van 50 procent was nodig om van start te gaan. Delta Rijssen Glasvezel Investeringen heeft aannemer Selecta Infratechniek ingeschakeld om de klus te klaren.


Glasvezel in de overige wijken


Regelmatig krijgt de gemeente de vraag wanneer er glasvezel wordt aangelegd binnen de bebouwde kom. Gemeenten hebben op basis van Europese en nationale wetgeving een zeer beperkte rol in de aanleg van glasvezel. Het is in principe geheel over gelaten aan de markt. De overheid kan wel iets betekenen op plaatsen waar er geen of nauwelijks een goede internetverbinding wordt geboden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de buitengebieden, waar de snelheden minder dan 30 Mb/s bedragen. In deze gebieden mag de overheid, zij het onder zeer stringente voorwaarden, wel een en ander doen. Dit laatste wordt nu uitgevoerd.


Wethouder Annelies de Jonge: “Anno 2018 kunnen we ons bijna niet meer voorstellen hoe het is om geen snelle internetverbinding te hebben. De afhankelijkheid van internet is groot en die neemt alleen maar toe. Daarom is de aanleg belangrijk voor onze inwoners en ondernemers in het buitengebied.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio