9 C
De Bilt

Start maatjesproject huiselijk geweld, ervaringsmaatjes gezocht

De gemeente Barneveld start met het project ‘Maatje achter de Voordeur.’ Het doel van Maatjes achter de Voordeur is om mensen die uit een situatie van huiselijk geweld komen, te helpen hun leven opnieuw op te bouwen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van vrijwilligers (ervaringsmaatjes) die hun eigen ervaring op het gebied van huiselijk geweld willen inzetten om anderen te helpen. Voor het project worden ervaringsmaatjes gezocht.

Sandra Loerakker, ervaringsdeskundig trainer van het project: “Voor slachtoffers van huiselijk geweld is het vaak moeilijk om over hun situatie te praten, ook al hebben ze daar wel behoefte aan. Een maatje die hetzelfde heeft meegemaakt als zij, begrijpt als geen ander de gevoelens waar iemand mee kan worstelen. Dat maakt het praten over die gevoelens makkelijker. Ik heb als kind zelf ook te maken gehad met huiselijk geweld.

Ervaringsmaatjes

Dat uitte zich in seksueel misbruik en mentale mishandeling. Ik probeerde er wel met anderen over te praten, maar mensen vonden het een te beladen onderwerp en wisten niet goed wat ze ermee aan moesten. Daardoor klapte ik steeds meer dicht en raakte ik in een isolement. Het zou mij heel erg hebben geholpen als ik toen een ervaringsmaatje naast mij had staan, die me had gesteund in mijn weg om mijzelf terug te vinden.”

Informatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden

Sandra Loerakker: “Als ervaringsmaatje word je gekoppeld aan een deelnemer. We kijken altijd naar een goede match tussen beiden. Je biedt als maatje steun en een luisterend oor aan. Het verschilt per deelnemer waar behoefte aan is. Dit kan samen iets ondernemen zijn, bijvoorbeeld samen wandelen, waardoor iemand uit een isolement komt. Of meegaan naar moeilijke gesprekken met instanties. Maar er ook gewoon zijn voor diegene op moeilijke momenten, waardoor iemand gerustgesteld wordt.

We organiseren voor mensen die interesse hebben om ervaringsmaatje te worden twee informatiebijeenkomsten, waarin alles wordt uitgelegd. Begin mei start vervolgens een traject waarin je wordt getraind om als ervaringsmaatje aan de slag te gaan. Je blijft daarna professionele begeleiding houden en hebt veel contact met andere ervaringsmaatjes. Je staat er dus niet alleen voor.”

Helpen en aanmelden

Wil jij met jouw ervaring anderen helpen? Kom dan naar één van de informatiebijeenkomsten van Maatje achter de Voordeur.

  • Woensdag 5 april, 14.00 – 16.00 uur, in Nijkerk, De Wulfshoeve
  • Donderdag 6 april 19.00 – 21.00 uur in Scherpenzeel, De Breehoek

Aanmelden voor de informatiebijeenkomsten kan via s.pastoor@nijkerk.eu 

Ook als je niet bij de informatiebijeenkomst kan zijn, kan je je aanmelden om als ervaringsmaatje te worden opgeleid. Ga hiervoor naar www.maatjeachterdevoordeur.nl of neem contact op met Sandra Loerakker, ervaringsdeskundig trainer.

De gemeente Barneveld werkt voor het project Maatje achter de Voordeur samen met de gemeenten Nijkerk en Scherpenzeel en Moviera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio