13.5 C
De Bilt

Stoeptegelactie ‘Op weg naar Rookvrije generatie’ voor Wageningse Basisscholen

Wageningen – De gemeente Wageningen doet mee aan een stoeptegelactie  Er ligt een nieuwe stoeptegel voor de ingang van de Johan Frisoschool. Hierop staat: ‘Op weg naar een rookvrije generatie’. Het idee komt van de Medezeggenschapsraad (MR) van de school. Kevin Verbeek is voorzitter van deze raad.

Hij legde de stoeptegel samen met een van de leerlingen, directeur Berry Burghout en wethouder Leo Bosland. Samen hopen ze dat het meehelpt aan een nieuwe norm voor onze jongste, nieuwe generatie. Om niet te roken, ook niet buiten het schoolplein.

Stoeptegelactie

Kevin Verbeek is een van de ouders van de school en voorzitter van de MR. In het begin van het nieuwe schooljaar zocht hij contact met de gemeente Wageningen. Hij vroeg of het mogelijk was om een ‘rookvrije zone’ te maken rondom zijn school. En het liefst rond alle Wageningse basisscholen. Zo hoopt hij een gezonde omgeving te bieden voor leerlingen. Ook buiten het schoolplein. Want “zien roken, doet roken”. Sinds 1 augustus 2020 is een rookvrij schoolterrein al verplicht.

Gemeente op weg naar rookvrije generatie

De gemeente kwam samen met Kevin Verbeek op het idee van de stoeptegelactie om stoeptegels neer te leggen bij de schoolpleinen. Wethouder Leo Bosland: “Ik vind het belangrijk dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving. Daarom zijn we gelijk met deze sympathieke vraag aan de slag gegaan. Ik ben er trots op dat zoveel scholen meedoen. En dat ze hiermee meehelpen aan een rookvrije generatie. Ik hoop dat het makkelijker wordt om elkaar te vragen om even niet te roken. Of een stukje verderop. Hopelijk leidt het tot een nieuwe sociale norm.”

De stoeptegelactie sluit aan op het nieuwe lokale preventieakkoord. Dit heet ‘Samen werken aan gezonde en gelijk kansen voor de Wageningse jeugd’. Dit is begin vorig jaar samen met de stad gemaakt. Roken is, samen met andere verslavingen, één van de aandachtspunten in het akkoord.

1 REACTIE

 1. Goeie actie, weer een stapje verder maar,…………..
  Kinderen gaan niet alleen naar school maar begeven zich in de gehele samenleving.
  Daarom moeten we pleiten voor een algeheel rookverbod in het openbaar, met zolang nog nodig rookplekken uit het zicht.
  Want inderdaad, uitsluitend, “Zien roken doet roken”.
  I.t.t. natuurlijke behoeften zoals eten en drinken heeft een kind in eerste instantie geen behoefte aan een teug rook in de mond/longen.
  Alleen na experimenteren op manipuleerbare leeftijd kan de verslaving toeslaan.
  Met een inmiddels al schatrijke tevreden tabaksindustrie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio