16.2 C
De Bilt

Van Schermbeeklaan vernoemd naar stichters Landgoed Oud Groevenbeek in Ermelo

Op 28 maart was de officiële onthulling van de ‘Van Schermbeeklaan’. De laan, gelegen op Landgoed Oud Groevenbeek, is vernoemd naar de oud bewoners en stichters van het landgoed. In aanwezigheid van enkele erfgenamen was het een bijzonder moment.

Van Schermbeeklaan

De nieuwe Van Schermbeeklaan, in de volksmond onder verschillende namen bekend, heeft nu een formele straatnaam gekregen in de gemeenten Ermelo en Putten. Aan de laan ligt het prachtige Landgoed Oud Groevenbeek, eigendom van Natuurmonumenten en één van de pareltjes van Ermelo.  Door een officiële naam toe te kennen zijn, zijn zowel villa Groevenbeek, het theehuis als andere gebouwen beter vindbaar.

“De straatnaam is niet alleen een eerbetoon aan de geschiedenis van het landgoed, maar ook aan de visie, toewijding en zorg van degenen die het hebben gevormd tot het prachtige stuk natuur dat het vandaag de dag is” aldus Ronald van Veen, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling. De familie Van Schermbeek heeft een significante rol gespeeld in de ontwikkeling van Landgoed Oud Groevenbeek, waar ze van 1903 tot 1982 hebben gewoond.

Zelfvoorzienend landgoed

Van een compleet zelfvoorzienend landgoed in de vroege 20e eeuw met een eigen boomgaard, grote kassen en watertoren met gasfabriekje voor het verlichten van het gebouw tot een tijdloos symbool van erfgoed. Van Veen: “De Van Schermbeeklaan, die door zowel Ermelo als Putten loopt, verenigt onze gemeenten op een symbolische wijze. Het is een herinnering aan het feit dat wij, ondanks onze gemeentegrenzen, één zijn in onze waardering voor dit landgoed en degenen die het hebben gevormd.”

Wethouder van Veen reikte een straatnaambord uit aan mevrouw Kea-Kersten, nicht van de familie, in aanwezigheid van enkele nabestaanden, bewoners van het landgoed, en boswachters en terreinbeheerders van Natuurmonumenten. Het initiatief voor de naamgeving kwam van de gebroeders Koster. Vroegere buurjongens van het landgoed die er ook vele jaren gewerkt hebben en een bijzondere band met de familie hadden. Dirk Rota, gebiedsmanager Noordwest-Veluwe van Natuurmonumenten: “Dit is een mooi burgerinitiatief dat de rijke geschiedenis van Landgoed Oud Groevenbeek in ere houdt. Een initiatief waar de gemeente Ermelo en Natuurmonumenten graag gehoor aan hebben gegeven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio