20.3 C
De Bilt

Vele zakken zwerfafval opgeruimd tijdens World Clean Up Day

Nijkerk Op zaterdag 21 september 2019 ruimden groepen inwoners op verschillende plekken in de gemeente Nijkerk zwerfafval op. Zij deden dit in het kader van World Clean Up Day. Dit is het grootste burgerinitiatief ter wereld dat zich inzet tegen zwerfafval. De gemeente Nijkerk stelde zakken, knijpers en andere materialen beschikbaar voor twee groepen vrijwilligers die zich hadden aangemeld. In Hoevelaken organiseerde de Zwerfafvalbrigidade de actie;  in Nijkerk konden vrijwilligers starten vanaf  fietsenwinkel Profile Ridder. Ook wethouder Harke Dijksterhuis ging in Nijkerk op pad om zwerfafval op te ruimen.

Tijdens World Clean Up Day trekken miljoenen vrijwilligers in ruim 160 landen door de straten, de parken, de bossen en langs de kusten om samen zwerfvuil op te ruimen. Zwerfafval is de verzamelnaam voor ál het afval dat niet in de afvalbak terechtkomt. In Nederland bestaat zwerfafval vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsmateriaal zoals snoepwikkels, flesjes en blikjes.

Veel waardering

Wethouder Dijksterhuis ondersteunde de actie van harte: “Een beter milieu en een schone gemeente gaan me aan het hart. Ik ben al wel eerder met vaste zwerfafvalbrigades in onze gemeente mee geweest. Toen zag ik dat zij erg bevlogen zijn om hun leefomgeving schoner te maken. Ik heb er veel waardering voor dat zij met regelmaat aan de slag gaan met hun prikkers en vuilniszakken. Zo deden ze dat ook vandaag in Hoevelaken weer. Tijdens World Clean Up Day kwamen daar enkele losse acties bij. Het is mooi dat Profile Ridder naar voren stapte om een actie vanuit de Groenestraat op te starten. Ondanks dat de gemeente zelf ook actief is in het opruimen van vuil op straat, ben ik blij dat steeds meer mensen actie ondernemen om hun eigen omgeving schoon te houden. Zo maken we samen de wereld een stukje mooier’

Steentje bijdragen

Gert Jan van Laar van Profile Ridder is tevreden over de zwerfvuilactie. ”Het idee om mee te doen kwam oorspronkelijk van de dochter van onze eigenaar, Joyce Ridder. Omdat World Clean Up Day goed past bij de filosofie van ons bedrijf, hebben we dit idee verder uitgewerkt. Wij zijn een groen bedrijf, gericht op fietsen, wat  natuurlijk gezond is. Er gebeurt veel in de wereld waar je niet concreet en onmiddellijk iets aan kunt veranderen, zoals bijvoorbeeld de branden in het Amazonegebied. Met deze actie in ons eigen Nijkerk kun je in elk geval een klein steentje bijdragen. Fijn dat de actie zo’n succes was!”

Ruim 60 kilo zwerfvuil

Twintig vrijwilligers sloten zich aan bij de actie in Nijkerk. In tweetallen gingen zij aan de slag om een deeltje van Nijkerk op te ruimen. Vuilniszakken die vol waren, werden opgehaald met de bakfiets die Profile Ridder had ingezet. In totaal haalden de vrijwilligers hier ruim 60 kilogram zwerfvuil van de starten en uit de vijver in het stadspark. Daarmee maakten zij de gemeente Nijkerk weer een stukje schoner.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio