17.5 C
De Bilt

Vliegtuigbom wordt op vindplaats onschadelijk gemaakt

Gemeente Nijkerk – Op donderdag 2 augustus 2018, tussen 12.00 uur en 13.00 uur, brengt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie de gevonden vliegtuigbom gecontroleerd tot ontploffing op de vindplaats. Nauwkeurig onderzoek heeft uitgewezen dat dit de beste manier is om de bom onschadelijk te maken.

Vliegtuibom

Maandag 16 juli vonden twee inwoners een vliegtuigbom (500 ponder) uit de Tweede Wereldoorlog in het Hoevelakense Bos. In overleg met de EOD heeft de gemeente Nijkerk uit voorzorg de nodige en gebruikelijke veiligheidsmaatregelen genomen. De bom is afgedekt en beveiligd. In de periode vanaf de melding van de vondst tot op heden is er nauwkeurig onderzoek gedaan door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in samenwerking met de gemeente Nijkerk naar de beste manier om de vliegtuigbom te ontmantelen.

 

Onderzoek

Aan de hand van verschillende scenario’s is o.a. gekeken naar veiligheid, risico’s in de omgeving, doelmatigheid, de grootte van het eventuele effectgebied en het effect op de omgeving, de infrastructuur en het bos zelf. Na zorgvuldig overleg tussen de gemeente, de EOD, hulpdiensten, Geldersch Landschap en Kasteelen (de eigenaar van het bos) en partijen zoals Rijkswaterstaat en de Provincie, is besloten de vliegtuigbom ter plaatse onschadelijk te maken.

 

Effect op de omgeving

Er worden de nodige voorbereidingen getroffen zoals het kappen van enkele bomen, waarbij voorzorgmaatregelen genomen worden om markante bomen te sparen. Ook worden de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen genomen. Naast het reeds afgesloten gebied is van 11.00 uur tot 14.00 uur een gebied van 200 meter rondom de bom verboden gebied  (zie kaartje). De Nijkerkerstraat wordt van 11.00 uur toto 14.00 uur afgesloten tussen de Weldammerlaan en het tunneltje naar Hooglanderveen. Dit heeft consequenties voor het openbaar vervoer. Voor doorgaand verkeer is er ter plaatse een omleidingsroute aangegeven. Ook de Hoevelakense Bosweg is afgesloten.

 

De bom zelf ontploft in 700 m3 opgebracht zand. Hiermee wordt de impact van de ontploffing beperkt en worden scherven opgevangen. Dit wordt de komende dagen naar het gebied vervoerd en onder leiding van de EOD donderdag aangebracht. De ontploffing zal in de directe omgeving een doffe knal en enige trilling in de grond veroorzaken. De omwonenden die naar verwachting hiervan iets zullen merken zijn geïnformeerd. In de informatie is ook aandacht geschonken aan aanwezig vee en (huis)dieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio