19.2 C
De Bilt

Vrijwilligersorganisaties tekenen overeenkomst

Apeldoorn – De Apeldoornse Vrijwilligersorganisaties de Kap, Humanitas en Schuldhulpmaatje hebben hun samenwerking officieel in een overeenkomst vastgelegd en ondertekend. De Apeldoornse vrijwilligersorganisaties gaan samen de strijd aan tegen schulden

In de praktijk kennen de drie vrijwilligersorganisaties al jarenlang een actieve samenwerking, door met vrijwilligers hulp te bieden aan inwoners met financiële zorgen. Vaak ter ondersteuning aan een formeel schuldhulpverleningstraject bij de gemeente. Behalve het vastleggen van wat in de praktijk al gebeurt, spreken de bestuurders ook de ambitie uit om in de toekomst verder te gaan in het delen van kennis en ervaringen, het meten van de resultaten en het gezamenlijk inzetten op preventie. Zo zijn de drie organisaties ook aangesloten bij het netwerkinitiatief Apeldoorn Financieel Fit, dat eerder dit jaar werd gelanceerd.

Ambitie

Erna van Bussel, Ben Bloem en Harry Stoffels zetten namens hun organisaties de handtekeningen onder het gezamenlijke document. “We zijn erg blij met deze stap. Het maakt voor iedereen duidelijk wat we in de samenwerking allemaal al doen. En het spreekt een mooie ambitie uit voor de toekomst. Samen gaan we de strijd aan met armoede in Apeldoorn”.

Armoede

Nederland is dan wel één van de rijkste landen in Europa, toch blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat steeds meer eenoudergezinnen, mensen met een niet westerse achtergrond, mensen in de bijstand en alleenstaande onder de 65 jaar meer kans hebben op armoede. Deze mensen hebben aanzienlijk minder geld te besteden. Ze kampen met gezondheidsproblematiek en hebben beperkte toegang tot onderwijs.

Het is niet altijd zichtbaar dat mensen te maken hebben met armoede. Dat mensen de huur niet meer kunnen betalen en kinderen zonder eten naar school gaan. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat er in 2016 1,1 miljoen mensen zijn die rond moeten komen van een laag inkomen. Steeds meer mensen komen in de schulden en moeten een beroep doen op maatschappelijk werk, ouderenzorg, sociale uitkeringen, jeugdzorg, studiefinanciering, ondersteuning van kerken enz. (bron: https://www.armoedefonds.nl )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio