14.8 C
De Bilt

Gemeente plaatst waarschuwingsborden botulisme bij Stroombergvijver in Ede

Waterschap Vallei en Veluwe heeft hoogst waarschijnlijk botulisme aangetroffen in de Stroombergvijver in Ede. Er zijn een aantal dode eenden gevonden. Medewerkers van het waterschap hebben de dieren opgeruimd.

Waarschuwingsborden

Om geen risico’s te nemen heeft de gemeente waarschuwingsborden geplaatst. De borden wijzen op de gevaren van botulisme. Gemeente en waterschap raden af om met dode dieren of het water waarin dode dieren liggen in aanraking te komen. Ook huisdieren kunnen ziek worden of dood gaan van het gif dat door deze bacterie wordt geproduceerd.

Botulisme

Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels, maar ook voor andere dieren. Het doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20° Celsius, waarbij de bacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting.

Dode dieren snel laten opruimen

Daarom moeten dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd. Doe dat niet zelf, maar bel het waterschap (tel.: 055-5272 272 ). Raak de kadavers niet aan, geef ze niet mee aan het vuilnis en begraaf ze ook niet. Medewerkers van de gemeente of het waterschap zorgen voor een snelle verwijdering van zieke en dode vissen en watervogels.

Meer informatie is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe, www.vallei-veluwe.nl/botulisme

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio