3.6 C
De Bilt

Welkom en artikel 1 van de Grondwet zichtbaar op de glazen gevel van het gemeentehuis

Om bezoekers van het gemeentehuis in Barneveld welkom te heten en het belang van de Grondwet te onderstrepen, komt er bij de entree het woord “Welkom” met daarbij een lijntekening van mensen. Naast het welkom wordt ook artikel 1 van de Grondwet getoond met daarbij: ‘De Grondwet is het fundament van de Nederlandse rechtsstaat. Hierin staan de basisregels waar iedereen in Nederland zich aan heeft te houden’.

Belang Grondwet

De wet geeft basisrechten en -vrijheden én er volgen ook plichten uit voort die gelden voor alle Nederlanders. Een samenlevingsplicht die vraagt om verantwoordelijkheid en wederzijds respect. De wet is het fundament van onze democratische rechtsstaat. Het geeft een duidelijk kader hoe we met elkaar samenleven en het geeft inhoud aan ook het werk van de (gemeentelijke) overheid. Gezien het belang van deze 175 jaar oude ‘wet der wetten’ wordt bij veel overheidsgebouwen (gemeentehuizen, politiebureaus, ministeries, etc.) artikel 1 van de Grondwet zichtbaar weergegeven.

Burgemeester Van der Tak zegt hierover: “Elke Nederlander is aan de Grondwet en aan zichzelf verplicht om onze democratie te beschermen, te versterken en weerbaar te maken. Dat gaat alleen niet vanzelf, dit vraagt om het creëren van bewustzijn. Om in verscheidenheid te kunnen samenleven. Het is daarom van belang om deze wet, óók in onze gemeente, meer zichtbaar te maken.”

Uitvoering

Er wordt gekozen voor raamfolie, zodat het niet ten koste gaat van de lichtinval in de publiekshal en het drukt daarmee ook uit dat de gemeente Barneveld een transparante overheid wil zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio