16.6 C
De Bilt

Verder werken aan energiebesparing

Heerde – Na het succes van vorig jaar gaat de gemeente Heerde opnieuw van start met mooie acties voor energiebesparing. Dit jaar zijn er ook acties voor huurders.Het afgelopen jaar heeft de gemeente samen met het Regionaal Energieloket en energiecoöperatie Heerde Energiek verschillende acties georganiseerd om woningeigenaren te ondersteunen bij energiebesparing. En daar is enorm enthousiast op gereageerd.

In totaal namen 1829 woningeigenaren deel aan één of meerdere acties. De één heeft zonnepanelen aangeschaft en wekt nu duurzame energie op. De ander heeft de woning geïsoleerd en gebruikt daardoor minder energie. En honderden mensen verzilverden een cadeaubon waarmee kleine energiebesparende producten werden aangeschaft. Want ja, ook veel kleine maatregelen hebben samen grote invloed. Zo hebben we met z’n allen 392 ton minder CO2 uitgestoten. Dat is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 255 huishoudens. Bovendien hebben nog eens honderden inwoners advies ingewonnen over het verduurzamen van de woning. En daar mogen we trots op zijn!

Op weg naar een energieneutraal Heerde in 2050

Wethouder Meijer: ‘Dat het enthousiasme en de bereidheid om duurzame stappen te zetten steeds groter wordt, geeft aan dat we het belang steeds meer inzien. Aan de mooie resultaten van afgelopen jaar willen we natuurlijk graag een vervolg geven. Daarom organiseert de gemeente in samenwerking met woningstichting Triada, gemeente Epe, Heerde Energiek en het Regionaal Energieloket de komende maanden weer verschillende energieke acties, en nu dus ook voor huurders. Zo zetten we samen dat stapje extra richting een energieneutraal Heerde in 2050!’

Samen met huurders aan de slag met energiebesparing

De komende maanden organiseren we verschillende energieke acties voor huurders. In (digitale) bijeenkomsten worden adviezen en slimme tips besproken om meer energie te besparen in de woning. Aansluitend hierop wordt een speciaal samengesteld informatiepakket beschikbaar gesteld. Dus ook zonder aanwezigheid bij de bijeenkomsten kan men profiteren van de tips en het advies.
En om nog meer besparing te realiseren komen er cadeaubonnen ter waarde van €60,- beschikbaar, waarmee kleine energiebesparende middelen kunnen worden aangeschaft. Denk bijvoorbeeld aan LED-lampen, tochtstrips of radiatorfolie. Zo kan men direct met de tips aan de slag.

Daarnaast is er voor huurders natuurlijk ook de mogelijkheid om een afspraak te maken met één van de energiecoaches van Heerde Energiek. Deze enthousiaste vrijwilligers helpen onze inwoners om nog meer energie te besparen.

De volgende stap zetten met woningeigenaren

In de laatste maanden van dit jaar en in de loop van 2022 worden er ook voor woningeigenaren verschillende acties georganiseerd. Zo vindt er opnieuw een isolatieactie plaats, waardoor woningeigenaren na een (digitale) informatiebijeenkomst tegen een gereduceerd tarief isolatiemaatregelen kunnen realiseren. Andere acties zijn meer gericht op advies en helpen woningeigenaren inzicht te krijgen in de verduurzamingsstappen die gezet kunnen worden in de woning. Ten slotte komen er ook voor woningeigenaren een beperkt aantal cadeaubonnen voor kleine energiebesparende middelen beschikbaar.

De SlimWonen app

Ook is de gemeente Heerde bezig met de aanschaf van de SlimWonen App; een mobiele applicatie die in het najaar voor ieder huishouden beschikbaar komt. Met de gratis SlimWonen App kunnen inwoners zien hoeveel euro per dag wordt uitgegeven aan energie. Verder geeft de App een doel voor energiebesparing en helpt om dat te halen. De App biedt daarvoor bespaartips, helpt bij het vinden van energiezuinige huishoudelijke apparatuur, vergelijkt de huidige energieleverancier met andere groene aanbieders en nog veel meer.

Meer informatie over de verschillende acties rond energiebesparing ontvangen alle huishoudens in onze gemeente per brief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio