20.3 C
De Bilt

Voor de World Food Experience zijn meerdere scenario’s denkbaar volgens college Ede

De Raad van State heeft eind december het bestemmingsplan voor de World Food Experience vernietigd. Vandaag heeft het College de gemeenteraad van Ede geïnformeerd over de mogelijke gevolgen van deze uitspraak op de plannen voor de Experience. Er zijn verschillende scenario’s denkbaar voor de World Food Experience. De komende maanden werkt de gemeente samen met de betrokken partijen de scenario’s uit. Naar verwachting kan het College in juni een besluit nemen, waarna de gemeenteraad ook een besluit zal neme.

World Food Experience

De World Food Experience wordt een thema-attractie over voedsel en onderdeel van het WFC-terrein. De Stichting WFCE heeft deze Experience onder andere in samenwerking met Rijk, Provincie en de gemeente Ede ontwikkeld. Een nieuw bestemmingsplan was nodig omdat er naast de bestaande Mauritskazerne ook een nieuw te bouwen aanbouw nodig is voor de Experience.

Bestemmingsplan en natuurvergunning

Door de vernietiging van het bestemmingsplan, is er geen planologische basis voor de realisatie van het huidige plan voor de Experience op het WFC-terrein. De Raad van State heeft aangegeven dat zij niet de overtuiging heeft gekregen dat de onderliggende natuurvergunning toeziet om meer dan alleen woningbouw. De komende tijd wordt uitgezocht welke mogelijkheden er zijn op basis van deze nieuwe inzichten.

Wethouder Leon Meijer: “De impact van deze uitspraak op de ontwikkeling van de WFC Experience is groot. Voor alle betrokkenen, ook bedrijven en inwoners, is het van belang dat er een zorgvuldige verkenning gedaan wordt naar de mogelijkheden en onmogelijkheden. Dat moeten we na ruim 10 jaar voorbereiding goed uitzoeken.”

Scenario’s en planning

De Stichting WFCE en gemeente werken de komende periode verschillende scenario’s uit. Deze scenario’s variëren van alternatieve plannen voor de Experience, aanpassen van de inrichting, tot stoppen van de Experience. Voor elk scenario geldt dat het nodig is om de juridische en financiële consequenties in beeld te brengen, om zo een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Hiervoor zijn ook gesprekken nodig met alle betrokken partijen, waaronder de Provincie. De verwachting is dat in juni een voorkeursscenario ter besluitvorming kan worden voorgelegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio