9.9 C
De Bilt

Zwerfafvalbrigade boekt mooie resultaten

Nijkerk – In april vond een onderzoek plaats op vijftig verschillende locaties in onze gemeente om de situatie rondom zwerfafval in kaart te brengen. Hierbij werd het zwerfafval gemeten in verschillende gebieden zoals in een woon-, werk-, winkel- en recreatiegebied. Ook werd er langs de hoofdwegen onderzoek gedaan. Er werd weinig zwerfafval aangetroffen bij deze afvalmeting. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals parkeerplaatsen. Ook heeft de gemeente een groep vrijwilligers die actief zijn is de zwerfafvalbrigade. Zij hebben een belangrijk aandeel in het regelmatig opruimen van zwerfafval.

Zwerfafvalbrigade

Op dinsdag 7 juli ontvingen Nico en Tonny van Rootselaar van de zwerfafvalbrigade Hoevelaken, uit  handen van Harke Dijksterhuis een bedankje voor hun inzet voor de zwerfafvalbrigade. De overige vrijwilligers van de zwerfafval brigade ontvangen later deze week ook een bedankje van de medewerkers van Dagelijks beheer van de gemeente. 

Vrijwilligers erg actief

De zwerfafvalbrigades zijn regelmatig op pad in Nijkerk, Hoevelaken in Nijkerkerveen en in het buitengebied. De enthousiaste vrijwilligers werken ook graag samen. Zo vond begin juni nog een succesvolle actie plaats tussen de zwerfafvalbrigade Nijkerk samen met Lions Club Nijkerk. Deze actie heeft de zwerfafvalbrigade Nijkerk 8 nieuwe leden opgeleverd!

Preventieve werking

Verantwoordelijk wethouder Harke Duisterhuis geeft aan: “Zwerfafval is niet alleen een milieuprobleem, maar heeft een belangrijke invloed op de kwaliteit van onze leefomgeving of de verrommeling ervan. Rommel veroorzaakt niet alleen ergernis, maar trekt ook ongedierte aan – ratten, muizen, vliegen, wespen. Ik ben blij met de actieve vrijwilligers bij de afvalbrigade. De inwoners zien de brigade regelmatig aan het werk en ook in de krant zie ik regelmatig positieve berichten. Ik hoop dat dit ons allemaal inspireert om ons afval niet op straat te gooien, maar netjes in een prullenbak of blikvanger”.

Ook dieren lopen gevaar

Sommige producten, zoals de plastic binders van frisdrankblikjes (de six-packhouders), kunnen dieren verwonden of zelfs doden – bijvoorbeeld om de nek van watervogels. Een ander voorbeeld zijn drinkblikjes en flesjes die versplinteren bij het grasmaaien. Deze scherpe deeltjes in hooi en gras worden door schapen en koeien opgegeten en komen zo in hun magen terecht. Die kunnen dan door de maagwand heen prikken en zo een ontsteking veroorzaken waar dieren aan dood gaan.

Wilt u ook meedoen met de afvalbrigade, een gezellige groep vrijwilligers?  Dan kunt u zich aanmelden voor Nijkerk via email: zwerfafval.nijkerk@gmail.com. Of voor Hoevelaken bij famterrhe@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio