1.7 C
De Bilt

Aanpak beheersing eikenprocessierups

Mook en MiddelaarDe gemeente Mook en Middelaar heeft een pakket van maatregelen om de overlast van de eikenprocessierups te bestrijden. Het is onmogelijk om de rups volledig uit te bannen. Het streven is om tot een beheersbare situatie te komen. De bestrijding van de eikenprocessierups wordt namens de gemeente uitgevoerd door aannemer Nationale Bomenbank uit Mill.

Preventieve bestrijding

Preventieve bestrijding betekent het bestrijden van de rupsen voordat ze brandhaartjes krijgen die voor irritaties kunnen zorgen. Bij de preventieve bestrijding is een prioritering gemaakt op grond van het aantal eiken, de plaagdruk van voorgaande jaren en de plekken waar veel mensen komen of langdurig verblijven. De rupsen worden preventief bestreden met een biologisch bacteriepreparaat dat met een hogedrukspuit in de bladerkroon van de bomen wordt gespoten. De preventieve bestrijding wordt gestart zodra eitjes van de rups zijn uitgekomen en de bomen voldoende bladontwikkeling hebben. Dit is doorgaans eind april/begin mei het geval. Zodra de aannemer start met de preventieve bestrijding wordt dat bekendgemaakt op de website van de gemeente.

Curatieve bestrijding

Curatieve bestrijding is het verwijderen van nesten door wegzuigen of wegplukken. Ondanks de preventieve behandeling kunnen we niet alles tegenhouden en zullen er rupsennesten tot ontwikkeling komen. Daarom worden de eiken na de preventieve behandeling geïnventariseerd op de aanwezigheid van rupsennesten. Op basis van die inventarisatie wordt een planning gemaakt om de nesten uit de bomen te verwijderen. Het is niet mogelijk om overal alle nesten te verwijderen. In eerste instantie zetten we in op bomen binnen de bebouwde kom en dan vooral op locaties nabij scholen, gezondheidscentra, speeltuintjes en veelgebruikte (fiets)paden.

Melden eikenprocessierups in de openbare ruimte

Als u ergens in de openbare ruimte een boom aantreft waarin zich eikenprocessierupsen bevinden dan kunt u dat op de website van de gemeente melden via de pagina Melding openbare ruimte.

Niet alle besmette bomen kunnen behandeld worden. De prioriteit ligt bij bomen nabij scholen, speeltuintjes, gezondheidscentra en veelgebruikte (fiets)paden binnen de bebouwde kom.

Eikenprocessierups in uw eigen tuin

Als u eikenprocessierupsen in uw eigen tuin ontdekt kunt u contact opnemen met Nationale Bomenbank via eikenprocessierups@nationalebomenbank.nl. U maakt dan zelf een afspraak met de aannemer over de kosten en de wijze van bestrijding.

Aanvullende informatie

Voor aanvullende informatie over de bestrijding binnen de gemeente kunt u terecht op onze website. Voor algemene vragen over de eikenprocessierups kunt u terecht op de site van het kennisplatform eikenprocessierups (https://processierups.nu/veelgestelde-vragen/). Nadere informatie over gezondheidsklachten als gevolg van de eikenprocessierups en wat u daartegen kunt doen, kunt u nalezen op de site van de GGD Leefomgeving (https://bit.ly/3OyTIEW).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio