2.1 C
De Bilt

Doorstroomvoorziening Kasteel Ooijen in Horst aan de Maas

De gemeente Horst aan de Maas opent een doorstroomvoorziening voor statushouders op een deel van Kasteel Ooijen in Broekhuizenvorst. De doorstroomvoorziening, een nieuw concept, wordt vanaf februari 2024 ingericht. Het gaat om statushouders; mensen die in Nederland mogen blijven en die op een wachtlijst staan voor een woning in deze regio. Door de statushouders in de doorstroomvoorziening te huisvesten kunnen ze meteen beginnen met inburgeren en meedoen in de regio waar ze ook blijvend gaan wonen.

Burgemeester Ryan Palmen: ‘Door lef te tonen en zelf initiatief te nemen dragen we bij aan het ontlasten van de asielketen op een manier die bij onze gemeente past. Hiermee kopen we tijd om onze krappe (huur)woningmarkt nu niet extra te hoeven belasten.’

Meedoen

De gemeente Horst aan de Maas wil dat mensen vanaf dag één mee (kunnen) doen via (vrijwilligers)werk, onderwijs, taal en inburgering. Er komen statushouders te wonen die zijn toegewezen aan Venlo, Venray, Peel en Maas, Beesel en Horst aan de Maas. De gemeenten zijn momenteel samen in gesprek over hoe ze de inzet op werk, onderwijs, taal en inburgering zo goed mogelijk kunnen organiseren en verdelen. Door de tijdelijke huisvesting in de doorstroomvoor-ziening krijgen de gemeenten meer tijd om te zorgen voor permanente huisvesting.

Doorstroomvoorziening geeft tijd om woningen te bouwen

Met de doorstroomvoorziening pakt de gemeente Horst aan de Maas niet alleen verantwoordelijkheid als het gaat om het ontlasten van de asielketen, maar koopt ze ook tijd. Tijd om structurele woningen toe te voegen aan de huidige woningvoorraad. Voorlopig hoeven er dan in Horst aan de Maas geen statushouders een woning te krijgen vanuit het toch al beperkte sociale huuraanbod. Dat hoeft dan pas weer als er voldoende woningen zijn toegevoegd en er geen of minder krapte meer is op de (huur)woningmarkt.

Locatie Op een gedeelte van Kasteel Ooijen zijn 90 recreatiewoningen beschikbaar, waar de statushouders zo veel mogelijk per huishouden tijdelijk komen te wonen. De gemeente opent de locatie op zijn vroegst vanaf februari 2024 voor de periode van 1 jaar, met een mogelijke verlenging van maximaal 3 jaar. De gemeente organiseert het beheer van de doorstroomlocatie met een direct aanspreekpunt voor de statushouders én de omwonenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio