15.1 C
De Bilt

Greune Mèrt op zondag 26 juni in gemeente Horst aan de Maas

Op zondag 26 juni organiseert de Gemeente Horst aan de Maas, de Greune Mèrt in en rondom de Mèrthal in Horst. Inwoners kunnen er tussen 11.00 uur en 17.00 uur terecht om zich te laten informeren over energiebesparing, duurzaam vervoer, isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, klimaatadaptatie, regenwateropvang, groene tuinen, duurzame voeding én subsidies! Tijdens de Greune Mèrt presenteren meer dan 50 bedrijven en organisaties zich met uiteenlopende onderwerpen.

Greune Mèrt

Wethouder Thijs Kuipers: “Stijgende energierekeningen en recordhoge brandstofprijzen. Iedereen heeft op dit moment te maken met de gevolgen van de energiecrisis. Met de organisatie van de Greune Mèrt wil de gemeente Horst aan de Maas inwoners helpen om te verduurzamen en daarbij energie en brandstof te besparen. Tijdens de Greune Mèrt kunnen de inwoners zich makkelijk laten informeren over isoleren en zelf energie opwekken. Ook kunnen ze de producten van dichtbij bekijken. Dat geldt ook voor onderwerpen als elektrische auto’s, recycling, een groenere tuin en duurzamere voeding. Door anders te leven zorgen we er ook voor dat onze aarde niet zo snel opwarmt, het vermindert ook onze afhankelijkheid. Anders leven draagt ook bij aan meer comfort en kostenbesparing.

Wij gaan groen!

Op de Greune Mèrt krijgen de inwoners informatie over subsidiemogelijkheden vanuit de overheid voor duurzame aankopen. Maar daarnaast nog zoveel meer. Zo laat gemeente Horst aan de Maas de inwoners zien wat de voordelen zijn wanneer het regenwater afgekoppeld wordt van het riool. Worden huiseigenaren geïnformeerd hoe ze aan de slag kunnen met het aardgasvrij maken van hun woning én hoe zij kunnen deelnemen aan een inkoopactie gericht op isolatie van de spouwmuur, vloer en/of bodem. Ook wordt volop ingezet op recycling. Horst aan de Maas is niet voor niets kampioen afvalscheiding. Én de gemeente laat zien hoe ze omgaan met biodiversiteit!  Kortom, Horst aan de Maas gaat groen.

Zien, doen en beleven!

Voor de duurzaamheidsmarkt is veel animo. Veel verschillende soorten ondernemers, bewonersinitiatieven en organisaties die zich bezig houden op het gebied van duurzaamheid presenteren zich in en rondom de Mèrthal in Horst. Er zijn ruim 50 deelnemers. Naast bedrijven met producten op het gebied van isoleren, zonnepanelen, oplaadpalen, warmtepompen en energie advies, is er nog veel meer te zien, doen en te beleven.

12 stappen voor keuze zonnepanelen

Zo legt Duurzaam Meterik uit hoe u in 12 stappen tot een weloverwogen keuze komt voor de aanschaf van de juiste zonnepanelen. Vertelt Sedumplus over de voordelen van een sedumdak of een onderhoudsvrije sedumtuin. Wilt u de auto iets vaker laten staan? Op het fietsparcours van Lommen test u de elektrische fiets! Kunt u defecte apparaten een tweede kans geven via het Repair Café. Of de tuin tot bloei laten komen met de gezonde, duurzame rozen van de Rozenhof uit Lottum. Dit én meer is allemaal te zien, doen en te beleven op de Greune Mèrt.

De Greune Mèrt vindt tegelijk plaats met de koopzondag van Horst-Centrum. Ook voor kinderen is er in diverse stands iets te beleven!.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio