20.1 C
De Bilt

Huis-aan-huis afvalinzameling Horst aan de Maas wijzigt in 2025

Op 1 maart 2025 wijzigt de huis-aan-huis afvalinzameling in de gemeente Horst aan de Maas. Begin volgend jaar loopt namelijk het 10-jarig contract af dat de gemeente Horst aan de Maas heeft voor de huis-aan-huis inzameling van rest- en keukenafval en PMD. Door aangescherpte Arbo-regels en de aanzienlijke prijsstijgingen, is de huidige manier en frequentie van ophalen niet meer haalbaar en betaalbaar.

Wethouder Thijs Kuipers over de wijzigingen:“Door onze inzameling anders in te richten verwachten wij de kostenstijging met tientallen euro’s per huishouden te kunnen verminderen. Naast de betaalbaarheid hebben we ook rekening gehouden met de wensen van de inwoners en de duurzaamheid. Zo houden we de dienstverlening optimaal afgestemd op onze inwoners en hopen we de kosten onder het Limburgs gemiddelde te houden.”

Ophaalfrequentie restafval kan omlaag door goede scheiding

Horst aan de Maas is kampioen afvalscheiding. Daardoor wordt er per inwoner gemiddeld nog maar 22,5 kilo restafval per jaar aangeboden. Hierdoor kan de ophaalfrequentie omlaag. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook in de kosten. Dit wordt met een tariefzak van 50 liter ingezameld, Een gemiddeld huishouden biedt 1 tariefzak per 5 of 6 weken aan. Gemeente Horst aan de Maas heeft ook onderzoek gedaan naar de wensen van de inwoners. Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de inwoners aangeeft dat het restafval minder vaak opgehaald mag worden.

Minicontainer de standaard bij GFT

In het buitengebied zijn de minicontainers al een bekend beeld op straat. In 2025 krijgen de huishoudens in de kernen ook een minicontainer om het keukenafval in aan te bieden. De emmertjes die nu in de kernen gebruikt worden mogen door strengere Arbo-regelgeving niet meer opgetild worden. Daarbij wil geen enkel composteerbedrijf in de regio nog keukenafval verwerken dat in niet-afbreekbare plastic zakken wordt aangeboden.

Dit betekent dat per 1 maart 2025 het keukenafval niet meer in emmertjes en niet-afbreekbare plastic zakjes aangeboden mag worden. Daarom krijgen de huishoudens in de dorpskernen een nieuwe minicontainer. Deze minicontainer wordt zowel in de kernen als in het buitengebied 1x per week opgehaald. De emmertjes mogen zij wel houden voor eigen gebruik. Voor de inwoners die in een flat of andere vorm van stapelbouw wonen, worden de mogelijkheden voor het plaatsen van één of meerdere gedeelde (grotere) containers nog onderzocht.

Ophalen van PMD blijft hetzelfde

Inwoners van Horst aan de Maas bieden plasticverpakkingen, metalenverpakkingen (blik) en drinkpakken (PMD) apart aan. PMD is in volume-omvang dan ook de grootste afvalstroom van een gemiddeld huishouden. Deze afvalstroom wordt nu 1x in de 2 weken opgehaald, deze situatie blijft gehandhaafd. Zolang inwoners het PMD goed aanbieden en er niet teveel vervuiling tussen het PMD zit, kunnen ook de huidige minicontainers hiervoor gebruikt blijven worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio