14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Informatiemiddag ‘sociale zekerheid’ voor Nederlandse transportbedrijven met chauffeurs die in Duitsland wonen

Een informatiemiddag over sociale zekerheid. Een vrachtwagenchauffeur die in Duitsland woont en voor een Nederlands transportbedrijf werkt en daarvoor substantieel in Duitsland rijdt, is sociaal verzekerd in Duitsland en niet in Nederland. Het Nederlandse transportbedrijf is in dit geval verantwoordelijk voor het correct afdragen van de sociale premies en moet daarbij dus letten op het gedeelte dat de Duitse chauffeur in Duitsland onderweg is.

Wel of geen Nederlandse Zorgverzekering

“Mijn werknemers zijn in Nederland sociaal verzekerd en hebben een Nederlandse zorgverzekering nodig” denken veel Nederlandse werkgevers die vrachtwagenchauffeurs in dienst hebben. Maar helaas is dat niet altijd waar, zeker niet als de werknemer in Duitsland woont en niet alleen in Nederland, maar ook substantieel in Duitsland rijdt. Om boetes en problemen te voorkomen organiseert de Service Grensoverschrijdende Arbeid (SGA) in Venlo in samenwerking met het Bureau voor Duitse Zaken (BDZ: Sociale Verzekeringsbank) een informatiemiddag voor Nederlandse werkgevers, ondersteund door Supply Chain Valley.

Deze vindt plaats op dinsdag 16 mei 2023, om 16.00 uur, in “classroom”, bij Stichting Supply Chain Valley, Malcom McLeanstraat 4, 5975 WG Sevenum. U kunt zich tot 12 mei 2023 aanmelden via tel. 0049 2161 6985503 of gip@euregio-rmn.de. De informatiemiddag is gericht op Nederlandse werkgevers en HR-medewerkers en wordt daarom in het Nederlands gehouden.

Belang van sociale verzekerd zijn

Waarom is het eigenlijk zo belangrijk waar een werknemer sociaal verzekerd is ? “Er is geen uniform systeem van sociale zekerheid in Europa”, legt Julia Dillmann, SGA-medewerker van het GrensInfoPunt van de euregio rijn-maas-noord, uit. De Europese Unie coördineert uitsluitend welk land wanneer verantwoordelijk is: “Werkgevers zijn verplicht de sociale premies correct te betalen. Als werknemers verkeerd verzekerd zijn, kunnen zij de rechten verliezen die zij hebben opgebouwd, bijvoorbeeld in de pensioen- of ziektekostenverzekering!”, vervolgt Dillmann.

Bovendien moeten ook Nederlandse werkgevers weten, dat Duitsland een wettelijke ongevallenverzekering met uitgebreide uitkeringen voor de werknemer kent. Daarom is het des te belangrijker om te weten wanneer een vrachtwagenchauffeur, die in meerdere landen rijdt, in Nederland sociaal verzekerd is en wanneer in Duitsland.

Informatiemiddag

Tijdens de informatiemiddag zal de Sociale Verzekeringsbank (SVB – Bureau voor Duitse Zaken) uitleggen wanneer en waar de werknemer sociaal verzekerd is. Ook zal informatie worden gegeven over hoe en waar de sociale premies moeten worden betaald en welke administratieve verplichtingen de werkgever heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio