14.3 C
De Bilt

Malafide rioolontstoppers duperen meerdere inwoners Horst aan de Maas

De laatste weken krijgt de gemeente Horst aan de Maas opvallend meer meldingen van inwoners die aangeven gedupeerd te zijn door malafide rioolontstoppers. Rekeningen tussen de €750 tot €3300 zijn geen uitzondering voor een uurtje werk. De hoge kosten worden dan “verklaard” door bijvoorbeeld gebruik van speciaal materiaal per strekkende meter riool. Een deel van deze rioolontstoppers geeft daar nog onterecht bij aan dat de gefactureerde bedragen door de gemeente vergoed worden. In dit bericht geven we aan wat je kunt doen bij verstoppingen, wat je van de gemeente mag verwachten en geven we tips om oplichting te voorkomen.

Wat moet ik doen bij verstoppingen?

Is jouw riool verstopt? Controleer dan waar de verstopping zit. Graaf daarvoor het ontstoppingsstuk of putje vrij. Je vindt het ontstoppingsstuk of een putje meestal op de perceelgrens van jouw woning. Staat er geen water in het ontstoppingsstuk of putje? Dan zit de verstopping in het particuliere deel. Dit is het deel dat vanaf het ontstoppingsputje tot aan jouw huis. Staat er water in het ontstoppingsstuk of putje, dan zit de verstopping in het gemeentelijke deel. Dit is het deel dat vanaf het hoofdriool tot aan het ontstoppingsputje loopt.

Zit de verstopping in het gemeentelijke deel van het riool? Meld de verstopping dan bij de gemeente. De gemeente lost de verstopping op! Zie hiervoor de website van de gemeente: https://www.horstaandemaas.nl/rioolverstopping

Zit de verstopping in jouw eigen gedeelte van de riolering? Dan dien je de verstopping zelf en op eigen kosten oplossen. Lukt het niet om dit zelf te doen? Vraag dan een gespecialiseerd bedrijf dit voor jou te doen.

Vertrouw niet blind op de eerste Google-zoekresultaten

Op het moment dat jouw toilet niet meer doorspoelt, dan wil je natuurlijk dat er snel iemand het probleem komt oplossen. Wanneer je op Google zoekt op ‘wc verstopt’ of ‘riool ontstoppen’ dan krijg je direct meerdere advertenties te zien. Een deel zal van goede en betrouwbare loodgieters zijn, maar een bepaald deel helaas ook niet.

Een belangrijke reden dat dubieuze ontstoppers zo vaak gebeld worden, is dat ze vaak als eerste getoond worden door Google. En wanneer jouw toilet overloopt, heb je meestal geen zin om heel uitgebreid onderzoek te doen. Je belt dus de eerste site die betrouwbaar lijkt, vaak een 085-nummer en soms staat jouw woonplaats in de advertentie genoemd om te suggereren dat het bedrijf in de buurt zit.  

Voor de malafide ontstoppers is het geen enkel probleem om op Google bovenaan te staan bij de advertenties. Wanneer je namelijk 1000 euro rekent voor een klus van bijvoorbeeld 150 euro, houd je ruim voldoende budget over om agressief te adverteren op Google. Hoewel Google begin dit jaar al meerdere malafide websites blokkeerde, blijven de foute bedrijven onder steeds wisselende namen terugkeren.  

Waarom zijn deze handelspraktijken oneerlijk?  

Als consument mag je duidelijkheid verwachten over de totale prijs van de dienst en hoe die wordt berekend. Het enkel vermelden van de prijs per meter, zonder te vermelden om hoeveel meter het gaat, is niet duidelijk en zelfs misleidend. Ook is het onredelijk om de kosten van gebruik van gereedschap apart in rekening te brengen. Hierdoor en vaak ook door het geven van onjuiste informatie maken deze bedrijven misbruik van de spoedsituatie. De betrouwbare rioolontstoppers geven aan veel last te hebben van de ‘cowboys’ in de markt. “Deze bedrijven maken ons vak te schande”.      

Betrouwbare rioolontstopper?  

Wil je meer zekerheid dat je een betrouwbare rioolontstopper aan huis krijgt? Kijk dan in eerste instantie naar lokale en regionale bedrijven die ook daadwerkelijk hier gevestigd zijn. Let wel, schakelt je zelf een gespecialiseerd bedrijf in, dan betaal je de kosten ook zelf. Ook wanneer de verstopping in het gemeentelijke deel blijkt te zitten.  

Let vooral ook op de opbouw van de tarieven. Het tarief is normaal gesproken opgebouwd uit een vast starttarief inclusief voorrijkosten, het eerste half uur arbeidsloon, gebruik van al het noodzakelijke materieel (verenmachine met spiralen, een hogedrukmachine en klein gereedschap) en BTW. Buiten de reguliere werktijden van maandag tot en met vrijdag moet je wel rekening houden met een toeslag van 50% tot 100% voor het deel arbeidsloon. In 95% van de gevallen kan de verstopping worden opgelost in het eerste half uur. Wanneer de monteur meer tijd nodig heeft, dan wordt dit eerst met de klant besproken. Pas daarna zal hij verder gaan met zijn werkzaamheden. Deze extra tijd wordt verrekend in delen van 15 minuten of in veel gevallen zelfs in kleinere tijdseenheden. Er wordt geen meterprijs voor gebruik van materieel in rekening gebracht. Eventuele vervolgwerkzaamheden zoals een camera-inspectie of reparatie van uw riool worden altijd vooraf besproken of door middel van een offerte inzichtelijke gemaakt.

Bent je toch opgelicht? Meld dit bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Wanneer je de malafide rioolontstopper hebt gevonden via een Google-advertentie, meld dit dan ook bij Google, zodat zij een onderzoek kunnen starten naar de website.

Voorkom verstoppingen!

Rioolverstoppingen ontstaan vaak door vetten, bouwafval en hygiënische doekjes(!) in het riool. Voorkom een rioolverstopping en lever het afval op de juiste plaats in.

1 REACTIE

  1. Aangifte doen bij de politie. Heb ik nu ook gedaan. Zo kan je naar je bank en kunnen ze een fraude onderzoek doen en eventueel een geld terug naar fraude procedure starten…

    De politie zei mij, hoe meer mensen aangifte gaan doen, hoe sneller de politie er wel iets mee kan.

    Dus aub laat je niet afschepen. Doe je verhaal. Voelde je jezelf onveilig en bedreigd geeft dit dan ook aan. Alle gegevens helpen. Banknummers, kentekens, telefoonnummers.

    Samen staan we sterk. Dus iedereen… doe aub aangifte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio