10.1 C
De Bilt

Ondanks protest eist provincie Limburg windmolenpark

Venlo – Limburg wil de gemeente Venlo dwingen om een windmolenpark binnen de gemeentegrenzen aan te leggen. De provincie wil zo de klimaatdoelen halen. Venlo wil dit niet en wil dit plan tegen houden.

Om 28.000 huizen van groene stroom te voorzien, zouden er negen turbines van 210 meter hoog gebouwd moeten worden.
Het rijk wil extra windmolens in de provincies, omdat Nederland achter loopt met groene energie. Voor 2020 moet Limburg 95,5 megawatt halen. De provincie heeft maar zes windmolens van 12 megawatt. Limburg moet de windmolens dus eigenlijk wel accepteren.

De gemeente Venlo zei dit voorjaar ‘nee’ tegen het windmolen, wat 30 megawatt moet opleveren. De omwonende waren blij met dit antwoord, zij zijn bang voor overlast en gezondheidsproblemen. De meerderheid van de gemeenteraad denkt er ook zo over.
Daardoor was het plan van de windmolens van de baan en kon energiebedrijf Etriplus vertrekken en de procedures stoppen. Er zou geen windmolenpark komen.

Vermindering fossiele energie

De provincie Limburg schrijft in een toelichting dat het provinciebestuur dit niet wil laten gebeuren. Het is volgens Gedeputeerde Staten niet uit te leggen hoe een serieus windmolenplan zomaar weggegooid kan worden. Volgens het bestuur vraagt het klimaatakkoord van Parijs en de recente beslissing om de aardgaswinning in Groningen een op korte termijn drastische vermindering van fossiele energie.

Er start binnenkort een provinciale procedure om Etriplus toch aan het werk te krijgen om de windmolens te bouwen. Het lijkt geen probleem om instemming van de Statenfracties te krijgen. De zorgen van de bewoners van Venlo worden door de provincie wel serieus genomen. Dat beloofde Bob Ruers van de SP, hij ging zelf onder protest overstag. Daan Prevoo, die hem voor ging, was een grote voorstander van het windmolenpark en moest door de hele kwestie opstappen.
Limburg loopt volgens de officiële landelijke monitor nog achter met de windmolens. Groningen en Noord-Holland houden wel hun doel in 2020. Flevoland, Zeeland en Gelderland zijn er bijna. Overijssel, Zuid-Holland en Drenthe schieten ook al aardig op, maar Friesland en Noord-Brabant lopen nog achter.

 

 

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio