12.3 C
De Bilt

Opvangschip Oekraïense vluchtelingen vanaf 28 augustus in Mook

Mook –Vrijdag 14 juli is de opdracht voor de levering van het passagiersschip aan de Maaskade in Mook definitief gegund. Naar verwachting zal het schip MS Switzerland op maandag 28 augustus aanmeren.

Gunning opdracht opvangschip en beveiliging

Rederij River Roots B.V. heeft de Europese aanbesteding gewonnen. Zij gaan het passagiersschip Switzerland leveren. Dat voldoet aan alle eisen die gesteld zijn in de aanbesteding. First Class Protection zal de beveiliging van het schip verzorgen. Zij zullen 24u per dag 7 dagen per week op de kade aanwezig zijn.

MS Switzerland
MS Switzerland – Foto: gemeente Mook en Middelaar

Rode Kruis

Het Rode Kruis zal het beheer van de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne op het schip verzorgen. Het voorkomen en verzachten van menselijk lijden waar dan ook, het beschermen van levens en gezondheid en het waarborgen van respect voor de mens. Dat is de missie van het Rode Kruis. De bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar hen die het meest kwetsbaar zijn tijdens gewapende conflicten, rampen en andere noodsituaties.

Wethouder Ton Herings: “Het Rode Kruis heeft veel ervaring in de opvang van mensen en met het coördineren van opvanglocaties. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat zij, samen met de gemeente en de andere partijen, op een goede manier de bewoners kunnen begeleiden en de organisatie rond het schip kunnen uitvoeren. Herings: “We zijn tevreden dat wij met deze opdrachtgunning de opvang kunnen realiseren. We kunnen nu uitkijken naar een concrete datum waarop we de opvang kunnen starten. Wij willen de ontheemden een veilig thuis bieden tijdens hun verblijf in onze gemeente.”

MS Switzerland
MS Switzerland – Foto: gemeente Mook en Middelaar

Voorwaarden voor start

Op 16 maart heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het voorstel om een opvang voor 100 Oekraïense ontheemden te realiseren onder twee voorwaarden.

  1. De benodigde vergunningen moesten worden verleend: de omgevingsvergunning en de watervergunning zijn verleend. Hierop zijn geen bezwaren binnengekomen binnen de daarvoor gestelde termijnen.
  2. De rijksoverheid vergoedt alle kosten: de Rijksoverheid heeft de toezegging gedaan dat alle kosten worden gecompenseerd. Hiermee is aan de door de gemeenteraad gestelde voorwaarden voldaan.

Betrokkenheid aanwonenden

De aanwonenden aan de kade en de werkgroep aanwonenden zijn actief betrokken bij dit project. Geregeld heeft het projectteam van de gemeente met de werkgroep gesproken over de voortgang. Daarbij hebben de aanwonenden actief meegedacht over hoe de opvang zo goed mogelijk kan worden gerealiseerd. Ook andere inwoners hebben suggesties gedaan of op andere manieren meegedacht.

MS Switzerland
MS Switzerland – Foto: gemeente Mook en Middelaar

Wethouder Ton Herings: “ Ik ben verheugd om te zien dat zoveel mensen zich betrokken voelen en zich inzetten om deze groep vluchtelingen een veilig thuis te bieden. Mook en Middelaar draagt de nieuwe bewoners van het opvangschip een warm hart toe.

Planning

Op 28 augustus meert het schip aan. Dan zullen in en rondom het schip de nodige voorbereidingen getroffen worden voor de start van de opvang. In de periode die hieraan vooraf gaat vinden er voorbereidende werkzaamheden aan de kade plaats. Op 5 september worden de eerste bewoners op het schip verwacht.

Meer informatie staat op de website www.mookenmiddelaar.nl onder de paarse knop “Hulp Oekraïne”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio